Bröllopsmat eller bara något gott till helgen?

Förra året så gifte jag mig med Cecilia och vi som båda gör och har gjort jobb för Allt Om Mat fick då förfrågan om dom fick vara med på ett hörn, eller rättare sagt om vi kunde göra ett jobb från bröllopet.
Varför inte, så för ett par månader sedan så lagade jag upp ett par av de rätter som vi serverades.
Vi ville ha en skön och avslappnad stämning på bröllopet med mycket och god mat så vi valde att ha fler rätter som kom in en och en under kvällen.
Här kommer ett smakprov från Allt Om Mat och ett gott recept till helgen. Önskar ni alla recept så kika in på deras websida eller köp tidningen som är ute i butik nu 🙂

PS om någon är intresserad så gör jag en heads up för en livematlagning nästa fredag kl 19.30
Återkommer med mer info i veckan.

Ha en härlig helg!

Västerbottensosttartlett toppad med varmrökt lax och löjrom
(Pajen och tillbehören räcker till 16 småbitar)
150 g varmrökt laxfilé
100 g löjrom
1 dl smetana

Pajdeg
3,5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
125 g smör
1 ägg

Fyllning:
2 stora ägg
220 g riven västerbottensost
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 krm salt

Blanda vetemjöl, salt och smör. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en kvadratisk pajform med uttagbar botten, ca 21×21 cm. Ställ pajbotten i frysen c:a 30 minuter.
Nagga degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader i 10–15 minuter.

Vispa ihop ägg, mjölk och grädde och smaka med salt. Riv osten och lägg ner i det förbakade pajskalet. Häll på äggstanningen och ugnsbaka i 175 grader i ca 30 minuter tills pajen stannat. Låt pajen svalna. Skär sedan pajen i 16 bitar.

Smula laxen och toppa pajen med laxen, löjrom och smetana.

Grillad, tunt skivad biff med svamp, tryffelmajonnäs och friterad lök
1,2 kg putsad ryggbiff
400 g svamp
10 g färsk tryffel
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
olja och smör till grillning/stekning
1 tsk flingsalt

tryffelmajonnäs
2 äggulor
2 tsk vinäger, gärna äppelcidervinäger
1 tsk dijonsenap
2 dl rapsolja med neutral smak
1/2 msk vatten
1/2 tsk salt
5 g färsk tryffel

friterad lök
1 liten gul lök
½ dl mjöl
1 ägg
1 dl panko alt. ströbröd
2 krm salt
frityrolja

Lägg äggulor, vinäger, dijonsenap och salt i en matberedare. Starta matberedaren och tillsätt oljan sakta i en tunn stråle tills du har en tjock och fin majonnäs. Riv och blanda ner den färska tryffeln.
(Den färska tryffeln kan ersättas med tryffelolja. Byt i såna fall bort en del rapsolja mot tryffelolja. Exakt mängd är svår att säga då olika tryffeloljor smakar olika mycket.)

Skiva löken i 2-3 mm tunna skivor och plocka isär till ringar. Lättvispa ägget i en bunke och placera mjölet och ströbrödet på varsin assiett. Panera lökringarna först i mjölet, sedan i ägget och efter det i ströbrödet. Värm frityroljan till 180 C strax före servering och fritera ringarna ca 3 minuter till fin färg. Lyft ur de från oljan, salta och placera de på en tallrik med dubbelvikt hushållspapper under så att de får rinna av lite.

Salta och peppra biffen och pensla den med olja. Stek eller grilla biffen på högsta temperatur ca 5 minuter till en fin brynt yta. Ugnsbaka alt grilla ca 40 minuter på indirekt värme på 120 C tills kärntemperaturen är 52 C. Låt den därefter vila ca 15 minuter (då är kärntemperaturen ca 55 C).

Skiva biffen tunt och lägg upp på fat. Toppa med svampen, den friterade löken och tryffelmajonnäsen. Avsluta med att riva över tryffeln och strö över lite flingsalt.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *