Helstekt rödspätta

Är det något som jag gör ganska sällan men tycker är så fantastiskt gott så är det att helsteka plattfiskar så som rödspätta, rödtunga, flundra eller slätvar. Enklaste och billigast att få tag på är rödspätta, en fisk som jag tycker smakar tråkigt om den är i filéform men som är så god helstekt. Nedan kommer ett gott och enkelt recept på rödspätta med med råstekta morötter och äpple samt citron- och dragonsmör.

Hoppas att det kan smaka till helgen!

Här med en härlig kungsflundra på Käringön!

Helstekt rödspätta med råstekta morötter och äpple samt citron- och dragonsmör
4 flådda rödspättor
400 g morötter, gärna i olika färger
2 små röda äpplen
1 dl vetemjöl
ca 100 g smör
olja och salt

citron- och dragonsmör
100 g smör
2 msk finhackad dragon
1 msk pressad citronjuice
salt

till servering;
dillkvistar

Mixa eller vispa ihop samtliga ingredienser till aromsmöret och smaka av med salt.
Skala morötterna och skär de i bitar om ca 1 x 2 cm. Kärna ur och klyfta äpplena. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek morötterna i olja ca 3 minuter tills de är al dente. Lägg ner äppelklyftorna och stek i ytterligare 1 minut. Smaka av med salt.
Salta och panera spättorna i mjöl. Stek de sedan till fin brynt yta, ca 5 minuter på båda sidor i rikligt med smör på medelhög temperatur.
Lägg upp spättorna på 4 tallrikar och ös över lite av de brynta smöret från stekpannan. Lägg på morötter och äpplen. Servera med citron- och dragonsmöret.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *