Råbiff i helgen?

Är det något som jag verkligen kan få cravings för så är det en råbiff eller om man hellre väljer att kalla det för tartar. En av de främsta sakerna för att göra en riktigt god råbiff tycker jag är att köttet ska tärnas istället för att malas, men det är som allt annat, en smaksak.

Jag smaksätter ofta köttet med pressad citronjuice, olivolja och salt, vilket jag tycker blir så fräscht och gott. Sen behövs något krispigt, typ friterad lök eller pommes, någon fet sås och något sötsyrligt, ex. vis något picklat. SÅ sjukt gott!
Kommer man hem till Min Matstudio på Rådmansö så är det i stort sett alltid en råbiff/tartarservering.

Nedan kommer ett par smarriga recept som jag hoppas att ni kommer att gilla.
Trevlig helg!

Oxfilétartar på G i Min Matstudio


En vintrig tartar, från min kokbok, Fredagskockens Bästa Helgmenyer
Receptet finns även här på köket.se


Råbiff, extra allt 🙂

Råbiff med bakade och picklade grönsaker samt syrlig dragonmajonnäs (receptet avser 4 port)
600 g putsat oxinnanlår, rostbiff, ryggbiff eller oxfilé
1 ½ msk pressad citronjuice
2 msk smakrik olivolja
2 schalottenlökar
2 msk kapris
1 msk grovkornig fransk senap
salt och svartpeppar

bakade grönsaker
300 g jordärtsskockor
200 g steklökar
olja och salt

dragonmajonnäs (räcker till fler men är svår att göra mindre av)
1 1/2 tsk pressad citronjuice
1 tsk dijonsenap
2 äggulor
½ dl hackad dragon
1 1/2 dl olja med neutral smak
salt

råpicklad gulbeta
300 g gulbeta (eller annan valfri grönsaker, jag körde på gulbeta och jordärtskocka)
1 dl ättika
1 dl strösocker
2 dl vatten
salt

Koka upp ättika, socker och vatten med en nypa salt. Kyl ner lagen. Skiva gulbetan och lägg ner den i lagen. Förvara i kyl. (Låt de marinera minst 30 minuter innan servering)
Lägg äggulor, citron, dijonsenap, koriander och en nypa salt i en matberedare och starta mixern. Tillsätt oljan droppvis till en tjock majonnäs.
Värm ugnen till 200 C. Dela jordärtskockorna och lägg de på en ugnsplåt. Blanda de med salt och olja och ugnsbaka 20 minuter. Skala och dela steklökarna och blanda de med olja och salt. Lägg in lökarna på ugnsplåten med jordärtskockor och ugnsbaka ca 20 minuter till, tills grönsakerna är mjuka med en fin rostad yta.
Finhacka köttet och schalottenlöken. Hacka kaprisen lite lätt. Blanda hacket med citronjuicen, olivoljan kaprisen och senapen. Smaka av med salt och svartpeppar.
Fördela råbiffen på 4 tallrikar och servera med de ugnsbakade grönsakerna, de picklade grönsakerna och den goda dragonmajonnäsen.


Denna är en gammal fräsch favorit som jag gjorde recept på för tidningen Allt Om Mat
Klicka på här för receptet!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *