viltrecept

Hej kära vänner.
Vad sägs om lite goda viltrecept? Här kommer lite goda recept som jag gjorde för Allt Om Mat, för några år sedan. Funderade lite på vilken av dessa som var min favorit men alla är så goda och smakrika.
Trevlig helg!

Viltfärsbiffar med svampsås, bakad rotselleri och rårörda lingon
500 g viltfärs
10 g ströbröd
1 dl mjölk
1 gul lök
1 msk senap
1 ägg
2 krm malen enbär
salt, olja och smör

800 g rotselleri (600 g) utan skal
salt, timjan, olivolja och smör

150 g svamp
½ gul lök
1 tsk vetemjöl
3 dl vispgrädde
smör och salt

till servering;
rårörda lingon

Blanda mjölk och ströbröd i en bunke. Finhacka löken och fräs den mjuk i smör i en kastrull på låg temperatur. Lägg ner färs, senap, enbär, ägg, löken och salt i bunken och blanda ordentligt. Provstek en bit och smaka av om mer salt behövs. Forma till 8 fina pannbiffar och stek de på medelhög temperatur i olja och smör till fin färg.
Värm ugnen till 200 C. Skär bort skalet från rotsellerin och skär den i 4 stora klyftor. Lägg sellerin i en ugnsfast form med olivolja, timjan, salt och en klick smör. Ugnsbaka ca 30 minuter tills sellerin är genommjuk och har en finrostad färg. Ös sellerin med fettet var 10:e minut.
Ansa och dela svampen i önskad storlek. Finhacka löken. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Bryn svampen i rikligt med smör. Tillsätt löken och stek vidare i ca 1 minut. Pudra över mjölet, rör runt och tillsätt grädden. Låt såsen koka sakta i ca 3 minuter under omrörning. Smaka av med salt.
Servera viltfärsbiffarna med rotsellerin, svampsåsen och rårörda lingon.

Krämig viltfärsgryta med pepparrot och ”hasselbacksmorötter”
500 g viltfärs
1 liten gul lök
½ fänkål
1 krm malen kummin
1 krm malen anis
4 dl vispgrädde
salt

4 medelstora morötter
½ dl ströbröd
40 g smör
flingsalt

pepparrot

Värm en ugnen till 220 C. Skrubba morötterna och skär de i tunna skivor men inte helt igenom. Lägg morötterna i en ugnsfast form, salta de och strö över ströbrödet. Hyvla tunna skivor av smöret och lägg ovanpå morötterna. Ugnsbaka morötterna i ca 20 minuter tills de mjuknat men fortfarande är lätt al dente.
Värm en stekpanna till hög temperatur. Skiva lök och fänkål. Bryn färsen till fin färg i olja och smula den under tiden med stekspaden. Lägg ner lök och fänkål och stek vidare i 1 minut. Krydda färsen med kummin, anis och salt, rör runt och slå på grädden. Koka i ca 3 minuter och smaka sedan av om mer salt önskas.
Servera grytan med morötterna och riv över med massor av god pepparrot.

”Vild” kålpudding med rårörda björnbär
80 g rundkornigt ris
1 dl vatten
2 dl mjölk
salt

650 g vitkål
2 msk ljus sirap
olja, smör och salt

350 g viltfärs
150 g fet fläskfärs
2 krm kryddpeppar
2 tsk ljus sirap
olja och salt

150 g björnbär
1 ½ msk strösocker

till servering;
kokt potatis

Blanda björnbären med sockret och rör om då och då tills sockret löst sig.
Blanda riset och vattnet i en kastrull. Koka upp och låt den koka i 1 minut. Häll på mjölken och låt gröten koka ca 20 minuter under konstant omrörning tills risgrynen är mjuka. Späd eventuellt med vatten om gröten blir stabbig. Smak av med salt och kyl därefter ner gröten.
Värm ugnen till 150 C. Blanda viltfärs, fläskfärs, gröt, kryddor, sirap och salt. Provstek en bit och smaka av om mer salt behövs.
Skär vitkålen i cm-stora bitar. Värm en stekpanna till hög temperatur. Stek kålen i olja tills den är lätt brynt, häll då på sirapen och stek i ytterligare 1 minut. Smaka av med salt.
Lägg 1/3 av kålen i botten av en ugnsfast form. Lägg hälften av färsen ovanpå. Lägg på ett ytterligare lager av kålen och därefter ett lager med resterande färs. Täck puddingen med sista kålen och häll över ½ dl vatten.
Ugnsbaka kålpuddingen ca 35 minuter.
Servera kålpuddingen med lite kokt potatis och de rårörda björnbären.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *