Midsommarrecept!

Så här års jobbar jag med många andra väldigt mycket men man får aldrig glömma bort att hinna njuta av de små pauserna, allt från att ta sig tid att laga lite gott, till att äta med människor man tycker om. Jag har jobbat mycket hemma i Min Matstudio och på Furusunds Värdshus och är då i vackra miljöer nära vatten och unnar mig allt från en löparrunda kring vattnet eller ett härligt dopp före, under eller efter jobbet.

Nu stundar midsommar med ledighet och härligt umgänge men ska jag vara riktigt ärlig så har jag inte hunnit förbereda någon mat alls inför vårt midsommarfirande men får ta mig tid ikväll och trolla ihop lite gott. Nedan kommer lite goda recept på midsommarfavoriter.

Trevlig midsommar!

Rabarber- och fläderbål (förberedes dagen före)
5 dl vatten
200 g strösocker
150 g rabarber
15 fläderblommor
2 citronskivor
100 g rabarber
3 dl vitt torrt vin (gärna mousserande)
isbitar

Blanda vatten och socker i en kastrull och koka upp. Skär rabarbern i bitar och lägg ner i sockerlagen tillsammans med fläder och citronskivor. Låt saften stå och dra ca 3 timmar, sila saften och kyl sedan.
Skala rabarbern och hyvla ner långa fina rabarberremmar i en kanna. Häll över saft, vin och is och blanda runt.

Pinchos med kallrökt lax, dillinkokt äpple, keso och pepparrot
8 baguetteskivor
50 g kallrökt laxfile
50 g keso
salt och pepparrot

inkokt äpple
1 stort äpple

lag
1 ½ dl vatten
2 msk pressad citrojnuice
2 msk strösocker
2 krm dillfrö
1 dillstjälk

Koka upp samtliga ingredienser till inkokta äpplet. Gröp ur små äppelkulor med hjälp av ett kuljärn alt skär äpplet i cm-stora bitar. Lägg ner äpplet i lagen och koka sakta ca 1 minut. Låt sedan äpplet svalna i lagen.
Skär laxen i 8 kuber.
Stek baguetteskivorna frasiga i olivolja i en het stekpanna.
Lägg keson på baguetteskivorna och lägg på laxen. Toppa med äpple och riv på rikligt med pepparrot.

Fänkålssill
200 g urvattnad sillfilé

Inläggningslag:
½ dl ättikssprit
1 dl socker
1 ½ dl vatten
2 tsk krossade fänkålsfrön
1 tsk rivet apelsinskal
1 lagerblad
½ rödlök
¼ fänkål

Skala och skiva rödlöken tunt. Skär bort roten från fänkålen och skiva den tunt. Koka upp lagen med kryddorna, lägg ner och grönsakerna och kyl därefter ner lagen. Lägg ner sillfiléerna i den kalla lagen och låt stå i ca 3 dygn.
Skiva sillfiléerna i sneda 1 cm-skivor före servering.

Senapssill
200 g urvattnad sill
1 msk flytande honung
1 msk äppelcidervinäger
3 msk svensk senap
1 ½ dl olja med neutral smak
1 msk finhackad dill
salt

Vispa samman honung, vinäger och senap. Tillsätt oljan sakta under ständig vispning och smaka av med salt och dill.
Skiva sillfiléerna i sneda 1 cm-skivor. Blanda därefter ner sillen och låt marinera i minst 1 dygn.

Ugnsbakad grön sparris med västerbottenost
500 g grön sparris
8 vitlöksklyftor
10 timjankvistar
1 msk flingsalt
2 msk olivolja

50 g västerbottenost

Värm ugnen till 225C. Skär bort de nedersta cm från sparrisen. och lägg de i en ugnsfast form. Blanda sparrisen med vitlöksklyftorna, timjan, flingsalt och olivolja och ugnsbaka i ca 10 minuter. Lägg upp på ett fat och hyvla över västerbottenosten.

Färskpotatissallad (kan förberedas dagen före)
800 g kokt färskpotatis
150 g rädisor
125 g färsklök
1 citron
5 dl creme fraiche
½ tsk salt

Skiva potatisen, dela rädisorna, ansa och skiva färsklöken. Finriv det yttersta skalet av citronen och lägg det i en stor bunke tillsammans med creme fraichen, saltet och grönsakerna och blanda alltsammans väl.

Hallon- och jordgubbsbakelse (bottnar och mandelcreme kan förberdas dagen före)
bottnar
100 g mandelmassa
50 g strösocker
25 g äggvita

mandelcreme
175 g cream cheese
2 cl amaretto
1 msk florsocker

200 g hallon
200 g jordgubbar

Värm ugnen till 200 C. Blanda mandelmassan med sockret, tillsätt äggvitan och rör tills du har en jämn och fin smet. Förbered en ugnsplåt med ett bakplåtspapper. Bred ut eller spritsa 10 stycken ½ cm tjocka cirklar om ca 1 dm i diameter, på plåten.
Ugnsbaka ca 15 minuter tills de fått en krispig yta men fortfarande är lite sega i mitten.
Spritsa eller bred mandelcremen på bottnarna och garnera med bären.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *