Smarriga mackor från Nyhetsmorgon!

I morse på Tv4´s Nyhetsmorgon så gästade jag med goda, matiga och lyxiga mackor. Passar grymt till lördagens middag eller som en härlig brunchmacka imorgon kanske?
Recepten hittar ni nedanför.

Trevlig helg!

Från när jag gästade TV4 i morse

Stekt levainbröd med oxfilé, stekt sparris, bakade cocktailtomater, pepparrotscreme, parmesanost och rostad lök

Stekt brioche med hälleflundra, krispig sallad, citronmarinerad fänkål, löjromsdressing och pressgurka

Vitlöksstekt surdegsbröd med halloumi, lins- och ingefäracreme, råmarinerade grönsaker och rostade valnötter

Stekt levainbröd med oxfilé, stekt sparris, bakade cocktailtomater, pepparrotscreme, parmesanost och rostad lök
4 skivor gott levainbröd (alt annat valfritt bröd)
4 oxfilémedaljonger a 100 g
250 g cocktailtomater
1 msk dijonsenap
100 g krispig sallad, typ roman eller cosmopolitan
salt, svartpeppar, olivolja och smör

pepparrotscreme
1 dl creme fraiche
1 tsk dijonsenap
2-3 msk riven pepparrot
salt

till servering;
rostad lök
parmesanost

Halvera cocktailtomaterna och lägg de på en ugnsplåt med snittytan uppåt. Ringla över lite olivolja och salta de.
Ugnsbaka tomaterna på 110 C i ca 1 timme tills de är halva sin ursprungliga storlek. Öppna gärna ugnsluckan ett par gånger under tillagningen för att släppa ut ånga.
Blanda ingredienserna till pepparrotscremen och smaka av med salt.
Stek brödet i rikligt med olivolja på medelhög temperatur tills brödet har en fin rostad färg och en riktigt knaprig yta.
Salta och peppra oxfilémedaljongerna. Värm en stekpanna till högsta temperatur och stek oxfilén i olivolja och smör ca 2 minuter på varje sida (kärntemperaturen bör vara ca 48 C när du lyfter av den så efterbakar den till ca 55 C).
Låt den därefter vila på en skärbräda ett par minuter före servering.
Värm upp stekpannan på nytt till högsta temperatur. Ansa sparrisen och stek den 2-3 minuter i olja. Smaka av med salt.
Lägg bröden på 4 tallrikar, bred på lite dijonsenap och lägg på salladen. Lägg på köttet, sparrisen, tomaterna och pepparrotscremen. Toppa med lite riven parmesanost och rostad lök.

Stekt brioche med hälleflundra, krispig sallad, citronmarinerad fänkål, löjromsdressing och pressgurka
4 skivor briochebröd (alt annat valfritt bröd)
4 bitar hälleflundra a 100 g (gärna ca 2 cm tjocka) (alt. annan fiskfilé t.ex. lax el abborre)
½ fänkål
1 msk pressad citronjuice
100 g krispig sallad, typ roman eller cosmopolitan
smör och salt

löjromsdressing
1 ½ dl smetana
50 g löjrom
2 msk finstrimlad gräslök
salt

pressgurka
½ dl ättika
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten
100 g gurka

Blanda, ättika, socker och vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning och dra därefter av det från plattan. Kyl ner lagen. Skala och skiva gurkan tunt och lägg därefter ner den i den kalla lagen.
Blanda ingredienserna till dressingen och smaka av med salt.
Skär bort roten från fänkålen och skiva el hyvla den tunt. Marinera fänkålen ca 5 minuter i citronjuicen och en nypa salt.
Stek hälleflundran i rikligt med smör på medelhög temperatur ca 2 minuter på varje sida (kärntemperaturen bör vara ca 42 C när du lyfter av den så efterbakar den till ca 46-48 C). Låt fisken därefter få vila på en skärbräda ett par minuter före servering.
Stek brödet på medeltemperatur i rikligt med smör till fin rostad yta.
Lägg bröden på 4 tallrikar och lägg på salladen. Toppa med fisken, den marinerade fänkålen och gurkan.

Vitlöksstekt surdegsbröd med halloumi, lins- och ingefäracreme, råmarinerade grönsaker och rostade valnötter
4 skivor vitt surdegsbröd
2 halloumi a ca 250 g
1 rosmarinkvist
3 vitlöksklyftor
olivolja

lins- och ingefäracreme
250 g kokta röda linser
2 msk pressad citronjuice
2 msk olivolja
1 msk finriven färsk ingefära
salt

råmarinerade grönsaker
150 g fänkål
150 g morot
1 knippe rädisor
ca 150 g vitkål
½ dl pressad citronjuice
2 msk olivolja
salt

till servering;
rostade valnötter

Mixa samman ingredienserna till linsröran och smaka av med salt.
Finstrimla fänkål, morot och vitkål. Dela rädisorna i fyra. Marinera grönsakerna i citronjuice, olivolja och salt ca 10 minuter.
Krossa vitlöksklyftorna lite lätt och lägg de i en kall stekpanna med mycket olivolja och en rosmarinkvist. Värm upp stekpannan med oljan till medelhög temperatur och lägg ner bröden. Ös bröden med oljan och stek de på båda sidorna till en riktigt rostad och knaprig yta.
Värm upp stekpannan på nytt till högsta temperatur. Stek halloumin runt om ca 2 minuter på varje sida tills den har en kraftigt brynt yta och är varm i mitten (då är den som krämigast och godast).
Lägg bröden på 4 tallrikar och bred på ett rejält lager av linscremen. Skiva och lägg på halloumin. Toppa med de syrade grönsakerna och lite knapriga valnötter.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *