TV4, fredagskäk och goda matiga mackor!

Hej
Vem gillar inte frasigt stekt bröd med krämig sås, krispiga grönsaker och kanske en liten bit kött eller fisk på?
Imorgon lördag gästar jag tv4 och Nyhetsmorgon med just väldigt goda mackor som kan passa för lördagsmiddagen eller kanske söndagsbrunchen. Recepten på dessa mackor lägger jag upp här imorgon + att dom som vanligt kommer upp på köket.se
Men till i kväll så tänkte jag rekommendera den här superfräscha salladstacon med lax, råmarinerade grönsaker och en god dressing med tahini, en stor favorit hemma hos oss.

Njut av helgen och kolla gärna in Nyhetsmorgon imorgon med start kl 08.00
Vi ses!

Soyamarinerad lax med råmarinerade grönsaker, sesamdressing och chilipicklad gurka
500 g rå lax
12 blad cosmopolitansallad (alt romansallad)
½ dl japansk soya
1 msk sesamfrön

råmarinerade grönsaker
150 g fänkål
150 g morot
1 knippe rädisor
ca 150 g vitkål
½ dl pressad citronjuice
2 msk olivolja
salt

sesamröra
3 msk sesampasta/Tahini
2 msk jordnötssmör
1 msk pressad citronjuice
1 msk japansk soya
(ev lite vatten)
salt

till servering;
chilipicklad gurka (se recept nedan)
koriander och/eller mynta

Skiva laxen och häll över lite soya och sesamfrön. Bryt fina blad av cosmopolitansalladen.
Finstrimla fänkål, morot och vitkål. Skär rädisorna i kvartar. Marinera grönsakerna i citronjuice, olivolja och salt ca 10 minuter.
Blanda ingredienserna till röran och späd med ev vatten om det behövs. Smaka av om eventuellt salt behövs.
Arrangera grönsaker, lax, gurkan och röran i salladsbladen och toppa med koriander och/eller myntablad.

Chilipicklad gurka
2 röda chili
1 dl ättiksprit, 12 %
1 dl strösocker
2 dl vatten
salt

3/4 gurka (300 g)

Kärna ur och skär chilin i centimeterstora bitar. Koka upp ättika, socker, vatten och chili med en nypa salt.
Låt lagen svalna. Skala och skiva gurkan och lägg ner i lagen. Häll upp i en ren burk och sätt på ett tättslutande lock. Förvara i kylen.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *