Recepten från Nyhetsmorgon i morse!

Hallå!
Här kommer recepten som jag lagade på Nyhetsmorgon imorse. Temat var gröna, goda smårätter som kan ”kryddas” med fisk, skaldjur eller kött. Ät dom som dom är eller toppa med något gott helt enkelt!

Lycka till!

Recepten avser 4 smårätter/förrätter om inget anges.

Helbakad rotselleri med ostronskivling, rostade hasselnötter och soyamajonnäs
(rotsellerihuvudet räcker till ca 8 pers men övriga ingredienser är för 4 p)
1 rotsellerihuvud a ca 800 g (räcker till ca 8 p)
250 g ostronskivling
80 g hasselnötter
2 tsk pressad citronjuice
2 tsk olivolja
olivolja och salt

soyamajonnäs (räcker till fler men är svår att göra mindre av)
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 tsk risvinäger (går även bra med annan vit vinäger)
2 dl olja med neutralsmak
1-1½ msk kikkomansoya

Kan förberedas (redan dagen före om ni önskar)
Värm ugnen till 200 C. Lägg rotsellerihuvudet i en ugnsfast form och ugnsbaka ca 2 timmar tills det är helt genommjukt och låt det därefter svalna.
Lägg äggulor, dijonsenap och risvinäger i en matberedare. Starta matberedaren och tillsätt oljan sakta till en fin och tjock majonnäs. Smaka därefter av med soyan.
Värm ugnen till 200 C. Hacka hasselnötterna lite lätt och ugnsrosta de ca 5 minuter till fin rostad färg.
Riv tunna strimlor av ostronskivlingen och stek den i rikligt med olivolja på medelhög temperatur ca 10 minuter tills den är hårt stekt och är lite seg i texturen. Smaka av svampen med salt.

Vid servering
Skär bort skalet från rotsellerin och dra isär bitar i önskad storlek. Smaksätt rotsellerin med citronjuice, olivolja och salt. Lägg upp sellerin på 4 tallrikar. Strö över hasselnötterna, klicka på lite soyamajonnäs och toppa med ostronskivlingen.
Gott att äta som det är men går självklart att toppa med lite stekt, kött, fisk eller skaldjur.

Honungsglaserad vit sparris med hackat ägg, picklade rädisor, pepparrot och brynt smör
600 g vit AAA-sparris
2 kokta ägg
salt, smör och honung

picklade rädisor
300 g rädisor
1 dl ättika
1 dl strösocker
2 dl vatten
salt

brynt smör
80 g smör

till servering;
några gröna blad och pepparrot

Kan förberedas (redan dagen före om ni önskar)
Koka upp ättika, socker och vatten med en nypa salt. Kyl ner lagen. Kvarta rädisorna och lägg ner de i lagen.
Hacka äggen.
Skär bort de nedersta cm från sparrisen och skala den noggrant. Skär den i bitar om ca 1-2 cm.

Vid servering
Värm en stekpanna till medelhög temperatur och stek sparrisen i rikligt med smör ca 3-4 minuter tills sparrisen är mjuk med ett lätt tuggmotstånd. Ringla över lite honung och stek vidare i ca 1 minut och smaka av med salt.
Lägg smöret i en kastrull. Koka upp smöret och låt det koka några minuter under omrörning tills det börjar bli lätt brynt och dofta nötigt, lägg då ner de hackade äggen och dra av det från plattan.
Lägg upp sparrisen på 4 tallrikar. Lägg på det brynta äggsmöret, toppa med några picklade rädisor, några gröna blad och riven pepparrot.
Gott att äta som det är men går självklart att toppa med lite stekt, kött, fisk eller skaldjur.

Rödbetor marinerade i fläder och lime med rostad chevre och solroskärnor
350 g rödbetor
150 g chevre

marinad
1 lime
2 msk koncentrerad flädersaft
2 msk olivolja
2 msk finstrimlad basilika

till servering;
rostade solroskärnor
några gröna blad

Kan förberedas (redan dagen före om ni önskar)
Koka rödbetorna i saltat vatten ca 40 minuter tills de är genommjuka (koktiden kan variera ganska mycket, främst pga vilken storlek betorna har). Skölj betorna i kallt vatten och dra bort skalet.
Skala betorna och skär de i klyftor.
Finriv det yttersta skalet från limen och pressa juicen. Blanda limen med flädersaften, olivoljan och basilikan.

Vid servering
Värm ugnen till 250 C. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och smula på chevren. Ugnsbaka ca 10 minuter tills chevren har en fin rostad färg, låt den därefter svalna.
Blanda betorna med marinaden och smaka av med salt.
Lägg upp betorna på 4 tallrikar. Toppa med chevren, några gröna blad och lite solroskärnor.
Gott att äta som det är men går självklart att toppa med lite stekt, kött, fisk eller skaldjur.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *