Vintrig sallad med gratinerad chevre

Vad säger ni om en frasig brödskiva med en krämig skiva chevre som man ringlar massor av honung över och därefter gratinerar, så klassiskt och så gott! Och vad som gör den ännu godare är rostade saltiga nötter och söta bakade betor. Tror ni att det kan bli en av helgens måltider?

Sen tänkte jag också bjuda på en av mina nya favoritcocktails, rökig äppelcocktail!
Och om det är någon som vill pröva något nytt. Testa att dricka denna cocktail till chevren, det är en grymt bra mat- och dryckeskombination.
Se recepten nedan.

Njut av helgen!

Receptet avser 4 portioner (som huvudrätt)

Honungsgratinerad chevre med sallad av bakade betor och rostade nötter
400 g chevre
3 msk honung
4 skivor vitt surdegsbröd
500 g valfria betor
100 g valfria nötter
400 g krispig sallad
1 msk äppelcidervinäger
2 msk olivolja
1 tsk dijonsenap
Olivolja och flingsalt

Värm ugnen till 200 C. Skala och klyfta betorna. Lägg betorna i en ugnsform och blanda med lite salt och olivolja. Ugnsbaka ca 30 minuter tills de är helt genommjuka.
Torr-rosta under tiden nötterna i en stekpanna eller i ugnen tills de har en fin rostad färg.
Stek brödskivorna i olivolja på medelhög temperatur ett par minuter på varje sida tills de har en knaprig yta.
Skiva och lägg chevren ovanpå bröden. Ringla över honungen och gratinera på högsta grillvärme till önskad färg.
Blanda 1 msk äppelcidervinäger med 2 msk olivolja och 1 tsk dijonsenap.
Bryt eller skär salladsbladen i rejäla bitar och blanda de därefter med vinägretten och rödbetorna. Smaka av med flingsalt.
Lägg upp salladen på 4 tallrikar. Lägg på chevren och toppa med nötterna.

Ett ungefärligt recept på min rökiga äppelcocktail.
Jag gjorde denna med följande ingredienser;
20 cl Cox orange must från Roslagens Musteri (går förstås med annan äppelmust)
6-8 cl 10-årig Jura (går förstås med annan rökig Whisky)
2 cl pressad citron
1 helt ägg
Is

Blanda och sen skaka så mycket du orkar. Sila upp i 2 cocktailglas.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *