Fräsch vintermat!

Vintermat för mig är oftast lite kryddigare, saltare och aningens fetare än sommarmaten, kanske för att det helt enkelt passar bättre när det är kallt ute. Till veckans recept så tänkte jag köra en fräsch sallad som jag gör av ugnsbakad kål och citrusfrukter. Och till den kan man steka en bit Halloumi, fisk, kyckling, kött, eller vad man önskar sig och så kommer även ett recept på en syrlig god dragoncreme som matchar bra därtill. Vill ni så är det även gott att komplettera gärna också med några ugnsbakade småpotatisar som fått baka med lite flingsalt, rosmarin och olivolja.

Enjoy och njut av vinterhelgen!

Servera gärna en bit gott brynt kött, fisk, kyckling eller halloumi till denna fräscha kålsallad och dragoncreme. Är ni riktigt hungriga så kör även med lite ugnsbakade potatisar därtill.


Bakad kålsallad med citrus
(salladen räcker till c:a 6 personer)
250 g vitkål
250 g rödkål
olivolja och salt

1 apelsin
1 citron
¾ dl olivolja
2 msk honung

till servering;
hackad bladpersilja

Skär kålen i bitar på ca 2-3 cm i diameter. Lägg kålen i ett bleck och blanda med lite olivolja och salt. Ugnsbaka kålen på 225 C i ca 15 minuter till en fin rostad färg. Låt kålen svalna.
Finriv det yttersta skalet av apelsinen och citronen. Skär sedan bort skalet och tärna citrusfrukterna. Blanda all citrus med olivoljan och honungen.
Blanda den ugnsbakade kålen med bladpersiljan och dressingen. Smaka av med salt.


Dragonmajonnäs

(blir ca 2,5 dl)
2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 msk pressad citronjuice
2 msk finhackad dragon
2 dl olja med neutral smak

Lägg ner äggulor, dijonsenap, citronjuice och dragon i en matberedare. Starta mixern och tillsätt olja sakta till en tjock majonnäs. Smaka av med salt.

 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *