Adventsfika!

Om ni är sugna på ett riktigt gott saffransbakverk nu till 1:a advent så tycker jag att ni ska testa denna saftiga och härliga saffranmazarinkaka med inkokta päron, rostad vit choklad och citroncurdsgrädde. Självklart kan man bara äta kakan som den är eller med lite lättvispad grädde.
Trevlig 1:a advent!

Päron- och saffransmazarinkaka med citroncurdsgrädde och rostad vit choklad
(För 8 personer)
saffransmazarinkaka
300 g mandelmassa
½ g saffran
150 g smör
3 ägg
4 msk vetemjöl
smör och ströbröd till formen

inkokta päron
500 g strösocker
5 dl vatten
2 citronskivor
4 hårda päron

rostad vit choklad
150 g vit choklad

citroncurdsgrädde
2 dl vispgrädde
200 g lemon curd

KAN FÖRBEREDAS:
Börja med de inkokta päronen: Koka upp socker och vatten med en citronskiva. Skala, kärna ur och skär päronen i klyftor. Lägg ner päronen i lagen och sjud dem sakta i ca 10 minuter tills de är mjuka. Låt päronen svalna i lagen.
Värm en ugn till 175°C. Riv ner mandelmassa i en bunke och tillsätt saffran. Tärna och lägg ner smöret. Blanda alltsamman väl och tillsätt äggen ett i taget under ständig omrörning. Sikta ner vetemjölet och blanda väl.
Smöra och bröa en pajform med låg kant, 20 cm i diameter, och häll ner mandelsmeten. Häll bort lagen från päronen och tryck ner klyftorna i mandelsmeten.
Ugnsbaka kakan i ca 20 minuter tills den fått en gyllene färg.
Låt den svalna och plocka därefter ur den från formen.
Hacka den vita chokladen och lägg den på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Rosta chokladen i ca 20 minuter till fin färg. Låt den svalna och smula den.

VID SERVERING:
Värm upp kakan några minuter på 150°C.
Vispa grädden lätt och vänd försiktigt ner citroncurden.
Strö den rostade vita chokladen över kakan och servera med citroncurdsgrädden.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *