Råbiff med extra allt!

Det har säkert inte undgått någon att jag gillar råbiff och nästan varje gång jag gör en råbiff så blir det en ny variant. Det är ju lite det som är tjusningen med mat att man alltid kan utveckla och skapa nya goda smaker. Denna gjorde jag förra helgen och la upp på Instagram och Facebook och fick då förfrågan på recept, så här kommer det.

Smaklig helg, Mattias

Råbiff med bakade och picklade grönsaker samt syrlig dragonmajonnäs (receptet avser 4 port)
600 g putsat oxinnanlår, rostbiff, ryggbiff eller oxfilé
1 ½ msk pressad citronjuice
2 msk smakrik olivolja
2 schalottenlökar
2 msk kapris
1 msk grovkornig fransk senap
salt och svartpeppar

bakade grönsaker
300 g jordärtsskockor
200 g steklökar
olja och salt

dragonmajonnäs (räcker till fler men är svår att göra mindre av)
1 1/2 tsk pressad citronjuice
1 tsk dijonsenap
2 äggulor
½ dl hackad dragon
1 1/2 dl olja med neutral smak
salt

råpicklad gulbeta
300 g gulbeta (eller annan valfri grönsaker, jag körde på gulbeta och jordärtskocka)
1 dl ättika
1 dl strösocker
2 dl vatten
salt

Koka upp ättika, socker och vatten med en nypa salt. Kyl ner lagen. Skiva gulbetan och lägg ner den i lagen. Förvara i kyl. (Låt de marinera minst 30 minuter innan servering)
Lägg äggulor, citron, dijonsenap, koriander och en nypa salt i en matberedare och starta mixern. Tillsätt oljan droppvis till en tjock majonnäs.
Värm ugnen till 200 C. Dela jordärtskockorna och lägg de på en ugnsplåt. Blanda de med salt och olja och ugnsbaka 20 minuter. Skala och dela steklökarna och blanda de med olja och salt. Lägg in lökarna på ugnsplåten med jordärtskockor och ugnsbaka ca 20 minuter till, tills grönsakerna är mjuka med en fin rostad yta.
Finhacka köttet och schalottenlöken. Hacka kaprisen lite lätt. Blanda hacket med citronjuicen, olivoljan kaprisen och senapen. Smaka av med salt och svartpeppar.
Fördela råbiffen på 4 tallrikar och servera med de ugnsbakade grönsakerna, de picklade grönsakerna och den goda dragonmajonnäsen.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *