Pilgrimsmussla med kronärtskocksrisotto, rostade morötter och hummersås

Hej!
I söndags var jag ledig och passade då förstås på att laga en god middag. Jag lade ut den på FB och på Insta och fick stor respons och fler ville ha receptet, så här kommer det. En rätt som tar lite tid, i alla fall om man önskar att göra sin egen sås och fond från grunden, men gott blir det.
Hoppas att det smakar och trevlig helg!

Receptet avser 4 portioner
Pilgrimsmussla med kronärtskocksrisotto, rostade morötter och hummersås
8-12 pilgrimmusslor
2 morötter
salt och olivolja

hummersås (här kan ni använda annan skaldjursfond och i såna fall hoppar ni bara över den första delen av receptet)
skalet från 2 humrar
½ morot
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
¼ fänkål
1 msk tomatpuré
1 ½ dl vitt torrt vin
1 rosmarinkvist
5 timjankvistar
1 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 msk smör
2 cl Pernod
olivolja och salt

kronärtskocksrisotto
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 dl arborio- eller carnaroliris
1 dl torrt vitt vin
6 dl buljong (kyckling, fisk, mussel, skaldjur el vad som önskas)
125 g kronärtskockscreme (mixad kokt kronärtsskocka)
50 parmesanost
olivolja, smör och salt

Hummersås
Ugnsrosta och hummerskalet (även kropparna) på 200 C i 15 minuter.
Skär grönsakerna i mindre bitar och fräs dem i en stor kastrull med olivolja, örter, tomatpuré och hummerskalen. Häll på vin och apelsinjuice. Häll på lite vatten så att skalen precis är täckta med vätska. Koka upp och låt sjuda sakta i en timme. Låt sedan buljongen stå och dra i ytterligare c:a 30 minuter. Sila buljongen och låt den koka tills endast 2 dl återstår.
Tillsätt mjölk och grädde och låt koka i ca 10 minuter. Smaka av med salt. Tillsätt smöret och pernoden och smaka av med salt. Mixa såsen skummig vid servering.

Kronärtskocksrisotto
Koka upp buljongen till risotton och dra därefter bort den från plattan. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja i en vid kastrull. Häll i vinet och låt det koka i en minut. Tillsätt ca 2 1/2 dl av buljongen. Koka risotton på låg temperatur och rör om hela tiden. Späd vartefter med den resterande buljongen. Riv parmesanosten. Tillsätt en klick smör, kronärtskockscremen och parmesanosten efter c:a 20 minuter när riskornen har ett lätt tuggmotstånd. Smaka av med salt och servera direkt.

Morötter och pilgrimsmusslor.
Tvätta morötterna och skär de i bitar om ca 1-2 cm. Stek de i olivolja på medelhög temperatur tills de är mjuka med ett bra tuggmotstånd. Smaka av med salt.
Värm upp stekpannan på nytt till högsta temperatur. Salta musslorna och stek de i olivolja ca 1/2-1 minut på varje sida tills ni fått en gyllene yta men fortfarande är råa i mitten.

Servering
Lägg upp risotton i 4 djupa tallrikar och toppa med pilgrimsmusslorna och morötterna. SKumma upp såsen och häll på och om ni önskar så toppa med lite goda gröna blad.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *