Fredagsdrink och råbiff!

Fredagsdrink av äpple och whisky och sen en härlig råbiff, kan det vara något?
Är det någonting som jag tycker är lyxigt så är det att skaka en god cocktail för maten. Jag gjorde en supersmarrig äppelcocktail för några veckor sedan som det kommer recept på nedan. En annan fredagsfavorit är att hacka ihop en god råbiff.
Pröva så får vi se om det kan bli en ny vinnare för er också.

Trevlig helg!

Ett ungefärligt recept på min Äppelcocktail.
Jag gjorde denna med följande ingredienser;
20 cl Cox orange must från Roslagens Musteri (går förstås med annan äppelmust)
6-8 cl 10-årig Jura (går förstås med annan rökig Whisky)
2 cl pressad citron
1 helt ägg
Is

Blanda och sen skaka så mycket du orkar. Sila upp i 2 cocktailglas.

Sotad oxfiletartar med purjolöksaska, lingon, brysselkål, svamp
200g putsad oxfilé (går också bra med ryggbiff eller oxinnanlår)
1 schalottenlök
2 tsk dijonsenap
2 msk olivolja
salt och svartpeppar

2 gröna purjolöksblad om ca 3×10 cm
100 g små champinjoner (el annan svamp)
100 g ostronskivling (el annan svamp)
150 g brysselkål
olja och salt

2 msk lingon
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk flytande honung
½ dl olivolja
75 g Västerbottensost
flingsalt

Värm ugnen till 250 C. Lägg purjolöksbladen i en ugnsfast form. Ugnsbaka de ca 15-20 minuter tills de är helt torra och genomsvarta.
Skala och finhacka schalottenlöken. Värm en stekpanna till absolut högsta temperatur. Skär köttet i 2 skivor. Lägg ner lite flingsalt i den heta pannan och lägg ner köttskivorna. Stek/sota de i ca 30 sekunder på varje sida. Finhacka därefter köttet. Blanda köttet med senap, olivolja och schalottenlök. Smaka av med salt, svartpeppar och lite purjolöksaska.
Ansa svampen och skär den i mindre bitar. Ansa brysselkålen och klyfta dom i 4 bitar vardera. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek svamp och kål i olja ca 5 minuter tills de är fint brynta. Smaka av med salt.
Blanda lingon, vinäger, honung och olja.
Forma 4 fina tartarer. Strö över svampen och kålen. Ringla över lingonvinägretten och smula över osten. Avsluta med att smula över lite purjolöksaska och flingsalt.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *