Svamptider :)

Jag vet inte om man vågar säga, Äntligen kom regnet. Det är ju inte så att jag tycker bättre om regn än sol men utan regn ingen svamp. Nu börjar det äntligen poppa upp svamp i skogen så därför tänker jag att det kanske vore gott med lite goda svamprecept.

Hoppas att ni hittar något gott att laga till helgen 🙂

Denna bild och recept är från min bok, Fredagskockens bästa vardagsmat.
Fotograf är Jakob Fridholm

(Receptet nedan avser 6 portioner) (ingen bild)
Spaghetti ala crema med svamp, kalvrygg och rödbetor
900 g putsad kalvrygg
400 g små rödbetor
salt, svartpeppar, flingsalt, smör och olivolja

500 g färsk spaghetti
300 g valfri svamp
3 dl vispgrädde
50 g parmesanost
salvia
salt och olivolja

Värm ugnen till 100 C. Värm en stekpanna till högsta temperatur. Salta och peppra kalvryggen. Bryn den i olja och smör till fin färg. Lägg den i en ugnsfast form och ugnsbaka ca 25 minuter tills kärntemperaturen är 52 C. Låt den vila på en skärbräda och tranchera före servering och strö över lite flingsalt.
Tvätta och koka betorna mjuka i saltat vatten ca 40 minuter. Skölj de sedan i kallt vatten och dra av skalet. Värm upp betorna på nytt i en kastrull med lite olivolja och flingsalt före servering.
Ansa svampen och riv parmesanosten.
Koka upp rejält med saltat vatten. Koka pastan al dente ca 2 minuter och häll av den direkt därefter.
Värm en stekpanna till högsta temperatur. Bryn svampen i olja till fin färg. Häll ner grädden och koka ett par minuter. Tillsätt spaghettin och koka i ytterligare ca 1 minut. Smaka av med salt.
Lägg upp den krämiga pastan på 6 tallrikar och servera tillsammans med kalven och rödbetorna. Strö över osten, ringla över lite olivolja och toppa med några salviablad.

(Receptet nedan avser 4 portioner som förrätt) (ingen bild)
Råraka med gräddglaserade kantareller, äpple och löjrom
300 g potatis, finstrimlad eller grovt riven
1 äpple, urkärnat och klyftat
50 g löjrom
olivolja, smör och salt

gräddglaserade kantareller
300 g kantareller, ansade (alt annan svamp)
½ gul lök, finhackad
1 liten vitlöksklyfta, finhackad
2 dl vispgrädde
olivolja, smör, salt och svartpeppar

Blanda potatisen med salt och låt den marinera några minuter. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Krama ur lite vatten från potatisen och dela upp den i 4 portioner. Stek rårakorna i rikligt med olja och smör till en gyllene och knaprig yta.
Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek kantarellerna i olja tills den har fått fin brynt färg, lägg då ner smör, lök och vitlök och stek i ytterligare ca 2 minuter.
Häll på grädden och koka c:a 2 minuter, till simmig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Kärna ur äpplet och skär det i 8 klyftor. Stek äppelklyftorna i olja ca 3 minuter till fin brynt färg. Smaka av med salt.
Lägg de gräddglaserade kantarellerna på rårakan och toppa med äpple och löjrom.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *