En favorit på Tv4 imorse

På Nyhetsmorgon i morse så blev det somrigt och enkelt. “Laxtacon” som jag lagade har seglat upp och blivit en favorit för mig denna sommar. Så enkelt och så gott. Och framförallt så fräscht och krispigt.
Jag gjorde även en bärdessert som inte tar mer än 15 minuter att tillaga. Recepten hittar ni nedanför 🙂

Enjoy och njut av sommaren!

Proffsiga Jenny och Sebastian var dagens programledare

Krispiga salladsblad och fyllda med råmarinerade grönsaker, koriander, mynta, soyamarinerad lax och en god röra av jordnötssmör och tahini

Soyamarinerad lax med råmarinerade grönsaker och sesamdressing
500 g rå lax
12 blad cosmopolitansallad (alt romansallad)
½ dl japansk soya
1 msk sesamfrön

råmarinerade grönsaker
150 g fänkål
150 g morot
1 knippe rädisor
ca 150 g vitkål
½ dl pressad citronjuice
2 msk olivolja
salt

sesamröra
3 msk sesampasta/Tahini
2 msk jordnötssmör
1 msk pressad citronjuice
1 msk japansk soya
(ev lite vatten)
salt

till servering;
chilipicklad gurka (se recept nedan)
koriander och/eller mynta

Skiva laxen och häll över lite soya och sesamfrön. Bryt fina blad av cosmopolitansalladen.
Finstrimla fänkål, morot och vitkål. Skär rädisorna i kvartar. Marinera grönsakerna i citronjuice, olivolja och salt ca 10 minuter.
Blanda ingredienserna till röran och späd med ev vatten om det behövs. Smaka av om eventuellt salt behövs.
Arrangera grönsaker, lax, gurkan och röran i salladsbladen och toppa med koriander och/eller myntablad.

Chilipicklad gurka
2 röda chili
1 dl ättiksprit, 12 %
1 dl strösocker
2 dl vatten
salt

3/4 gurka (300 g)

Kärna ur och skär chilin i centimeterstora bitar. Koka upp ättika, socker, vatten och chili med en nypa salt.
Låt lagen svalna. Skala och skiva gurkan och lägg ner i lagen. Häll upp i en ren burk och sätt på ett tättslutande lock. Förvara i kylen.

Färskostmousse med bär, basilika, kardemumma och kaksmulor
färskostmousse
100 g creamcheese
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
1 lime

till servering,
färska bär
finstrimlad basilika
krossade kardemummakärnor
valfria småkakor, ex.vis kolakakor, drömmar eller havreflarn

Finriv det yttersta skalet från limen. Rör ut sockret i cream cheesen tillsammans med limeskalet och en liten skvätt av grädden tills det är slätt. Tillsätt resterande grädde och vispa (gärna med elvisp) tills moussen är som lättvispad grädde.
Toppa med valfria bär, basilika och kardemumma. Avsluta med att smula över goda kaksmulor.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *