Sommarsmaker!

Det är ju inte klokt vad solen skiner. Gräsmattan blir tyvärr gul och jag lider med alla bönder som behöver regn men att få vakna upp morgon efter morgon och solen skiner, det är väl fantastiskt?
Jag har badat i havet i snart en månad och vi är bara i mitten av juni 🙂

Vad blir ni sugna på att äta och dricka i värmen? Jag älskar att dricka en Aperol Spritz eller en Campari Juice före middagen. Den där härliga bitterheten och den friska syran efter en riktigt varm efter dag i solen är så sjukt gott. Och till mat blir det mycket sallader och gärna en god gaspacho då och då.

Nedan kommer 2 somriga recept som jag gjort för tidningen Lantliv, Mat & Vin. Fotograf är Wolfgang Kleinschmidt (den riktiga fotografen alltså, inte undertecknad som fotat av tidiningen :))

Njut av sommarvärmen, god mat och goda drycker!

Små petit chouxer med ostcreme och löjrom som snacks och en somrig sallad med krämiga ägg, varmrökt lax och sparris.

Skål från min terrass!

Små petit  chouxer med ostcreme och löjrom
Petit chouxdeg (blir ca 60 stycken men är svår att göra mindre av)
1 ¼ dl vatten
1 ¼ dl mjölk
110 gram smör
1 tsk strösocker
1 tsk salt
160 g vetemjöl
4 ägg

fyllning (för ca 20 st)
100 g cream cheese
30 g riven prästost
2 msk finstrimlad gräslök
100 g löjrom

Värm ugnen till 220 C. Koka upp vatten, mjölk, smör, socker och salt i en kastrull. Ta av från värmen, häll ner allt mjöl och blanda kraftigt med en träslev till en homogen deg.
Sätt kastrullen på värmen igen och rör vidare ett par minuter tills det är en fast en fast deg.
Dra av kastrullen från värmen och låt svalna ett par minuter. Tillsätt sedan äggen ett och ett under ständig omrörning.
Lägg över smeten i spritspåse och låt vila i kylskåp i minst 1 timme.
Spritsa ut små bollar om ca 2 cm i diameter. Om dom blir toppiga så blöt ett finger i vatten och tryck ner den lilla toppen.
Ugnsbaka petit chouxerna ca 12 minuter tills de fått fin färg.
Blanda cream cheesen med gräslöken.
Dela petit chouxerna och klicka i färskosten och löjromen och lägg på locket.

Sallad av grön sparris, krämiga ägg, varmrökt lax och rabarbervinägrett
400 g grön sparris
ca 200-300 g salladsblad
5 ägg
500 g varmrökt laxfilé
olivolja och salt

150 g rabarber (ca 100 g ansad)
2 msk äppelcidervinäger
3 msk olivolja

Ansa sparrisen och skär den i bitar om ca 3-4 centimeter. Stek sparrisen i olja på medelhög temperatur i ca 3-4 minuter tills den är mjuk och med en lätt rostad yta.
Lättkoka äggen, skala och dela på mitten.
Ansa rabarbern och skiva den tunt. Blanda rabarbern med vinägern och olivoljan.
Lägg ut salladen på ett fat och toppa med sparris, varmrökt lax och äggen. Ringla över vinägretten och strö över lite flingsalt.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *