Gös, musslor och primörer!

Hej kära vänner.
Är det någon som är sugen på stekt gös med härliga blåmusslor och blåmusselsås samt en massa goda vårprimörer?
Här kommer ett recept som jag gjort för en bok som Bollinger gett ut med goda Champagnerecept. Ta fram en god flaska bubbel, laga detta och njut!

Jag drar iväg på ännu ett Champagnegästspel och önskar er en trevlig helg!

Från Bollingerboken, foto David Back

Gös med moules och primörgrönsaker

4 bitar gösfilé med skinn a 150 g

200 g grön sparris

150 g primörmorötter

150 g färsklök

olja och salt

1 kg blåmusslor

2 vitlöksklyftor

2 schalottenlökar

½ l vitt vin

3 timjankvistar

salt och olja

5 dl musselbuljong

1 ½ dl vispgrädde

75 g smör

Skrubba musslorna noga och låt dom ligga i kallt vatten ca 30 minuter. Släng musslor som är öppna om de inte stänger sig när du knackar på dom. Lyft upp musslorna i ett durkslag och låt de rinna av.

Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Värm en kastrull till högsta temperatur.

Häll ner olja, lök, vitlök, timjan och musslor och låt det fräsa i ½ minut. Häll sedan på vin och salt och lägg på ett lock. Koka musslorna ca 3-5 minuter tills dom öppnar sig. Dra av kastrullen från plattan och lyft upp musslorna. Koka upp buljongen på nytt och sila den sedan.

Koka upp 5 dl musselbuljong tillsammans med grädden och koka i ca 10 minuter. Mixa ner smöret med en mixerstav precis före servering.

Ansa och skär primörerna i önskad storlek. Koka upp saltat vatten och koka de i ca 3 minuter tills de är al dente.

Värm en stekpanna till högsta temperatur och salta gösen. Häll ner lite olja i stekpannan och lägg gösen med skinnsidan nedåt i pannan. Stek den ca 3 minuter tills skinnet är krispigt. Vänd den sedan och stek i ytterligare 1 minut.

Lägg upp primörerna och lägg på gösen. Toppa sedan med musslorna och den fina musselsåsen.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *