Grilltillbehör från Nyhetsmorgon!

Här kan ni kika in klippet från i söndags då jag gästade Nyhetsmorgon och lagade massor av goda grilltillbehör ur nya boken, Fredagskockens Bästa Grilltillbehör (som också finns att läsa mer om och köpa på denna länk).

Jag fick många mail om att receptet på Beamajo inte fanns på Kökets hemsida men nedan finns det och alla de andra recepten på det som jag lagade.

Njut av god mat och det vackra vädret!

Grillad grön sparrissallad med spenat och pekannötter
500 g grön sparris
50 g bladspenat
olivolja, citron, salt och flingsalt
80 g pekannötter

Skär bort de nedersta 2 cm från sparrisen. Vänd den i olivolja och salta lätt. Grilla på hög temperatur i ca 3 minuter tills den mjuknat och har fått en fin grillad yta.
Blanda sparrisen med bladspenaten, lite olivolja, pressad citron och flingsalt. Lägg upp på ett fat och smula över pekannötterna.

Grillad kålsallad med grillad citrusdressing
400 g färsk vitkål eller spetskål
400 g rödkål
olivolja, salt och flingsalt

GRILLAD CITRUSDRESSING
1 lime
1/2 citron
1/2 dl olivolja
salt

Dela limen. Grilla limen och citronen runt om på hög till medelhög temperatur i ca 5 minuter. Lyft bort citrusfrukterna från grillen och låt dem svalna.
Skär kålen i klyftor och vänd dem i olivolja och salta lätt.
Grilla kålen på hög temperatur i 3–4 minuter på varje sida till en kraftigt grillad yta. Flytta den därefter till en svalare del av grillen. Låt den grilla vidare i ca 10 minuter tills den är mjuk med ett lätt tuggmotstånd. Lyft av kålen från grillen och låt den svalna.
Pressa under tiden juicen från citrusfrukterna och blanda med olivolja och lite salt.
Skär sedan kålen i rejäla bitar och ringla över den smakrika citrusdressingen och lite flingsalt.

Coleslaw med asiatiska smaker
400 g salladskål
1 röd chili
20 g färsk ingefära
2 lime
1/2 dl sesamolja
2 msk risvinäger
2 dl korianderblad
2 msk sesamfrön
salt

Strimla salladskålen. Kärna ur och finhacka chilin.
Skala och riv ingefäran. Finriv det yttersta skalet av limen och pressa 2 msk juice. Blanda samtliga ingredienser och smaka av med salt.

Morotspesto
1 morot (ca 60 g)
60 g parmesanost
60 g pinjenötter
1/2 dl olivolja
salt

Grovriv moroten och riv parmesanosten. Lägg samtliga ingredienser till peston i en mixer. Mixa till en grynig röra och smaka av med salt.

Chorizosmör
100 g rå chorizo
125 g smör
1 tsk pressad citron
salt

Värm ugnen till 225 grader.
Dela chorizon på längden och ugnsbaka den i 10 minuter. Låt chorizon svalna något och hacka den sedan.
Lägg samtliga ingredienser i en mixer. Mixa och smaka av med salt.

Pepparrot- och rucolasmör
150 g smör
1 dl hackad rucola
3 msk riven pepparrot
salt

Lägg samtliga ingredienser i en mixer. Mixa slätt och smaka av med salt.

Beamajo
2 äggulor
1/2 msk dijonsenap
salt
3 dl olja med neutral smak
2 msk finhackad dragon
1 msk finhackad persilja

REDUKTION
1 schalottenlök
3 msk vitvinsvinäger
3 msk vatten
dragon- och persiljestjälkar

Börja med reduktionen: Skala och finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med vinäger och vatten. Lägg också i stjälkar från dragon och persilja. Koka ner vätskan tills ca 2 msk återstår. Sila reduktionen och låt den svalna.
Lägg reduktionen tillsammans med äggulor, dijonsenap och en rejäl nypa salt i en mixer. Starta mixern och tillsätt oljan droppvis. Mixa till en fin majonnäs. Smaka av om det behövs mer salt och blanda sedan ner örterna.

Chilipicklad gurka
2 röda chili
1 dl ättiksprit, 12 %
1 dl strösocker
2 dl vatten
salt

3/4 gurka (300 g)

Kärna ur och skär chilin i centimeterstora bitar. Koka upp ättika, socker, vatten och chili med en nypa salt.
Låt lagen svalna. Skala och skiva gurkan och lägg ner i lagen. Häll upp i en ren burk och sätt på ett tättslutande lock. Förvara i kylen.


Kakao-bbq

1 stor chipotlechili (rökt, torkad chilipeppar)
1 vitlöksklyfta
1/2 äpple
olivolja
1 dl brun farin
1 dl rödvinsvinäger
1 1/2 dl krossade tomater
2 msk kakao
salt

Finhacka chipotlen och vitlöken. Kärna ur och skär äpplet i mindre bitar. Lägg ner chipotle, vitlök och äpple i en kastrull och fräs i ett par minuter på medelhög temperatur i lite olivolja. Tillsätt farin, vinäger och krossade tomater och låt koka i 5–10 minuter till såsig konsistens. Tillsätt kakaon och mixa såsen slät. Smaka av med salt.

Kryddig kaffemarinad
ca 5 timjankvistar
1 tsk kardemummakärnor
2 dl starkt kaffe

Dela timjankvistarna och lägg dem i en mortel tillsammans med kardemumman.
Mortla timjan och kardemumma och lägg sedan över det i en skål. Blanda i kaffet.
Salta din råvara och lägg den i marinaden ca 30 minuter före grillning. Vänd råvaran ett par gånger under marineringen.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *