Lite gott ogräs till helgen kanske?

Det finns så mycket gott i våra dikeskanter och på våra ängar som vi oftast bara passerar. Nu har ju inte alla som mig ramslök utanför dörren men det finns på väldigt många platser runt om i Sverige. Och för er som inte har det så kan man ofta hitta löktrav och vild gräslök med fantastisk smak.

Imorgon dvs fredag morgon så gästar jag TV4 Nyhetsmorgon och har med mig lite gott ogräs. Jag kommer att laga en ogräsrisotto med honungsglaserad vit sparris och pilgrimsmussla samt att jag tänkte göra en ramslökspesto som är god till precis allt 🙂 Kolla gärna in programmet imorgon, jag är med från kl 08.30 men det är kring 09.15 den mesta matlagningen är och sedan avsmakning m.m. kl 09.50

Se recepten nedan.
Provlaga och njut av helgen!

Imorgon med start 08.30 kör jag lite gott ogräs på Nyhetsmorgon


Nyplockad ramslök till fredagens program

Receptet avser 4 portioner som huvudrätt

”Ogräsrisotto” med honungsglaserad vit sparris och stekt pilgrimsmussla
1-2 finhackade schalottenlökar
2 dl arborio- eller carnaroliris
1 dl torrt vitt vin
6 dl kycklingbuljong
½ dl blancherade finhackade nässlor
½ dl finstrimlad ramslök
½ dl strimlad kirskål
½ dl finstrimlad ängssyra
50 g riven parmesanost
olivolja, smör och salt

400 g vit AAA-sparris
8-12 pilgrimsmusslor
salt, smör, honung och olivolja

Fräs schalottenlök och ris i olivolja i en vid kastrull. Häll i vinet och 3 dl av buljongen. Koka risotton sakta och rör om hela tiden. Späd vartefter med den resterande buljongen. Riv parmesanosten. Tillsätt ”ogräset”, en klick smör och parmesanosten efter c:a 20-25 minuter när riskornen har ett lätt tuggmotstånd. Smaka av med salt.

Skär bort de nedersta cm från sparrisen och skala den noggrant. Skär den i bitar om ca 1-2 cm.
Värm en stekpanna till medelhög temperatur och stek sparrisen i rikligt med smör ca 3-4 minuter tills sparrisen är mjuk med ett lätt tuggmotstånd. Ringla över lite honung och stek vidare i ca 1 minut och smaka av med salt.
Salta pilgrimsmusslorna. Värm en stekpanna till absolut högsta temperatur. Ringla ner lite olivolja och stek pilgrimsmusslorna ca 30 sekunder på varje sida till en fin brynt yta utan att de blir genomstekta.
Lägg upp risotton i 4 djupa tallrikar och toppa med sparrisen pilgrimsmusslorna och lite extra parmesanost.

Tips!
”Ogräset” i risotton kan ersättas av andra örter och blad exempelvis, gräslök, bladspenat, bladpersilja, basilika och dragon.

”Ramslökspesto”
100 g riven parmesanost
100 g hasselnötskärnor eller annan valfri nöt
1 dl finhackad ramslök
2 dl olivolja
salt

Lägg ingredienserna till peston i en mixer och mixa snabbt ihop till en grynig röra och smaka av med salt.

Tips!
Ramslökspeston är god att servera på lite frasigt stekt bröd eller blanda upp i en god pasta alternativt snurra runt din nykokta färskpotatis i peston före servering.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *