Kycklingen från TV4

Hej kära vänner.
Igår så körde vi kyckling som tema på Nyhetsmorgon. Jag menar på att det ofta kostar lika mycket att köpa 2 kycklingbröst som en hel kyckling men att det ändå är vanligare att folk väljer dessa bröst. Och det är inte så svårt att stycka en kyckling och skulle det vara så att man absolut inte vill stycka så tycker jag att kycklinglårfiléerna är väldigt mycket godare än brösten. Därför fick Anders Pihlblad stycka kyckling live (gick väl okej :)) och så lagade jag en favorit, gräddkyckling som tar ca 15 minuter att förbereda och därefter gör ugnen resten. Efter det så gjorde jag en moffig rätt av kycklinglårfiléer. Friterad kyckling med curry- och ingefärscreme samt en fräsch sallad. Recept m.m. nedan.

Gräddbakad kyckling fylld med lök, äpple och rosmarin samt stekta västerbottenostpotatisar
1 kyckling a ca 1500 g
1 gul lök
1 äpple
2 vitlöksklyftor
1 msk finhackad rosmarin
5 dl vispgrädde
olja, salt, flingsalt och svartpeppar

600 g kokta små potatisar
70 g västerbottenost
smör och salt

Skala och tärna löken. Kärna ur och tärna äpplet. Blanda alltsammans och salta det. Fyll kycklingen med hacket. Pensla kycklingen med olja och salta och peppra den. Lägg ner den i en gryta, häll ner grädden och lägg på locket. Ugnsbaka på 175 C i ca 1 timme och 15 minuter tills kärntemperaturen är 62 C (eftersteker till 65). Om kycklingen inte fått tillräckligt med färg så lyft av locket och kör ugnen på grill ca 5 minuter.
Värm ugnen till högsta grillvärme. Värm en stekpanna till hög temperatur. Stek potatisarna i rikligt med smör och smaka av de med salt. Lägg upp de i en ugnsfast form och finriv över västerbottenost. Gratinera potatisen i ugnen ett par minuter.
Servera de gratinerade potatisarna till gräddkycklingen.

Friterad kyckling med curry- och ingefäracreme och sallad
8 urbenade kycklinglår, ca 500-600 g
2 ägg
1 dl dinkelmjöl (går bra med vete också)
2 dl panko
salt

curry- och ingefäracreme
2 dl creme fraiche
½ äpple
1 tsk finriven färsk ingefära
1 msk honung
1 msk curry
salt och frityrolja

till servering;
en fräsch blandsallad

Dela kycklinglåren och salta dom. Lättvispa äggen i en skål. Lägg mjöl och panko på varsin assiett. Vänd kycklingen i mjölet, därefter i ägget och till sist i pankon. Fritera dom i 170 C olja till fin färg, strax före servering.
Fintärna äpplet och blanda samtliga ingredienser till curry- och ingefäracremen. Smaka av med salt.
Servera den nyfriterade kycklingen med cremen och en fräsch sallad.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *