Påskmeny!

Vilken tidig påsk och vilken utdragen vinter. För mig är påsken den högtid då jag unnar mig mina första vårprimörer och målet är även att kunna äta påsklunchen utomhus. I år blir det inte så kan jag lova 🙂 Det är också obligatoriskt är att plocka nässlor, laga nässelsoppa och lamm men i år blir det svårt för mig att skotta fram några nässlor 🙁 men för er som bor lite längre söderut i landet har troligtvis goda chanser att kunna plocka. Här kommer 3 enkla påskiga recept på, nässelsoppa, lammstek och en supergod rabarberdessert.

Trevlig påsk kära vänner! 

Nässelsoppa med rökt laxröra och äggula
Nässelsoppa
150 g rensade nässlor
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1/6 fänkål
1 ½ dl torrt vitt vin av sauvignon blanc
2 cl pernod
2 dl kycklingbuljong
1 ½ dl mjölk
1 ½ dl vispgrädde
1 msk hackad körvel
olivolja och salt

150 g varmrökt lax
1 schalottenlök
1 msk finhackad dill
4 äggulor

Koka upp saltat vatten och koka nässlorna i en minut. Kyl sedan ner dem snabbt i kallt vatten.
Skala och skiva schalottenlök och vitlök. Skär fänkålen i mindre bitar. Fräs lök, vitlök och fänkål mjuk på medeltemperatur i en kastrull med olivolja. Häll på vinet och koka i 3 minuter. Häll sedan ner buljong, mjölk och grädde och låt det koka tills ca 6 dl återstår. Mixa soppan slät i en mixer tillsammans med nässlor och körvel, smaka av med salt.
Finhacka schalottenlöken och blanda den med laxen och dillen.
Häll upp soppan i 4 djupa tallrikar och lägg ner laxröran. Toppa med äggulorna.

Lammstek med ugnsbakade schalottenlökar samt chevregratinerad potatis- och fänkålsgratäng (lammsteken räcker till 6-7 personer men övrigt avser 4 pers)
1 urbenad lammstek a ca 1,2 kg
6 vitlöksklyftor
4 rosmarinkvistar
10 små schalottenlökar
30 g ruccola
salt, flingsalt, svartpeppar, olivolja och bindgarn

500 g fast potatis
½ fänkål
2 vitlöksklyftor
2 ½ dl mjölk
3 dl vispgrädde
300 g chevre
salt

Värm ugnen till 100 C. Gnid in lammsteken med salt, peppar och vitlök. Lägg på rosmarinkvistarna och bind upp den. Värm en stekpanna till högsta temperatur och bryn den i olja tills den fått fin färg. Lägg steken i en ugnsfast form och ugnsbaka ca 2 ½ timme tills kärntemperaturen är 57 C. Låt steken vila ca 10-15 min innan du trancherar och serverar den.
Värm ugnen till 200 C. Dela schalottenlökarna och lägg de i en ugnsfast form. Vänd de i lite flingsalt och olivolja och ugnsbaka i ca 20 minuter tills de är genommjuka och har en fin rostad färg.
Koka upp mjölk och grädde i en vid kastrull. Skala och skiva potatis tunt. Finhacka vitlöken och skiva fänkålen. Lägg ner potatis, vitlök och fänkål i gräddmjölken. Låt det sjuda ca 20 minuter tills potatisen är mjuk med ett lätt tuggmotstånd och rör om med jämna mellanrum. Smaka av med salt och häll upp i en ugnsfast form. Smula över getosten och ugnsbaka gratängen tills den har en fin gratinerad yta.
Lägg upp fina skivor av lammsteken, ringla över lite av stekskyn och strö över lite flingsalt. Servera med de ugnsbakade lökarna och gratängen. Toppa med några ruccolablad.

Lätt geléad rabarber- flädersoppa med färskostmousse (förbereds dagen före)
1 gelatinblad
250 g rabarber (175 g ansad)
2 ½ dl koncentrerad flädersaft
1 dl vatten

70 g färskost, typ Philadelphia
1 msk florsocker
½ dl vispgrädde

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Ansa rabarbern och skär den i ½ cm tjocka skivor. Fördela rabarbern i 4 portionsskålar eller djupa små tallrikar. Lägg ner flädersaft och anset från rabarbern i en kastrull och koka upp. Låt det koka tills ca 2 ½ dl återstår. Sila bort rabarberanset och låt soppan svalna ca 10 minuter. Krama ut vätskan ur gelatinbladet och rör ner det i soppan. Häll sedan soppan över rabarbern och ställ i kyl över natten.
Lägg ner samtliga ingredienser till färskostmoussen i en bunke. Vispa alltsammans med en elvisp, till en luftig mousse.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *