Biff Rydberg och en härlig Pinot Noir!

Är det någonting som kommer tillbaka med jämna mellanrum och har gjort det ända sin min tid då jag jobbade på Berns Salonger (1992-1995, det är ju sjuuukt länge sen:/) så är det mitt sug efter en Biff Rydberg. Vi serverade alltid med en senapscreme, vilket idag nästan alla gör även om just cremen inte ska ha varit med i originalreceptet. Hur eller hur, gott är det i alla fall och med en bra Pinot Noir i glaset så blir det ännu godare.

Trevlig helg!

Biff Rydberg
700 g oxfilé
700 g potatis
2 gula lökar
olivolja och smör till stekning
salt

söt senapsgrädde
1 tsk Colman’s senapspulver
2 msk skånsk senap
1 msk florsocker
1 dl vispgrädde
salt

till servering
1 msk finhackad persilja
4 äggulor

Vispa samman senapspulver, senap och florsocker. Tillsätt grädden och vispa tills den är som lättvispad grädde. Smaka av med salt och ställ i kylen.
Tärna potatis och i centimeterstora tärningar och axfilén i 2-centimeterstora tärningar.
Finhacka löken. Fräs löken i smör i en kastrull på medeltemperatur i ca 5 minuter.
Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek potatisen i olja och smör i ca 10 minuter tills den är genommjuk och har fin färg. Smaka av med salt.
Värm en stekpanna till absolut högsta temperatur. Bryn oxfilétärningarna i olja och smör i ett par minuter till fin färg.
Lägg upp potatisen på ena halvan av tallrikarna och oxfilén på andra halvan. Lägg löken i mitten med äggulan ovanpå. Strö persilja över. Servera med den söta senapsgrädden.

Ett par bra tips;
Potatisen.
Använd oförskämt mycket olja och smör när du steker potatisen och kom ihåg att potatis kräver mycket salt.

Löken.
Den kan aldrig fräsa för länge (den ska dock inte bryna men detta reglerar du lätt med temperaturen) och en del slår även på en skvätt öl för att ge löken en djupare smak.

Köttet.
Låt köttet att bli rumstempererat innan du steker det (för att det inte ska kyla ner pannan). Salta och peppra köttet innan du börjar steka. Lägg ner olja och smör i pannan och låt det bli riktigt hett innan stekning för att få en fin brynt yta utan att det ska bli genomstekt.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *