Snacksen på Mix Megapol!

Imorgon fredag morgon är det den traditionsenliga julavslutningen på Mix Megapol. Jag brukar alltid gästa dom med lite glögg och glöggsnacks men kände i år att det hade varit kul att förnya tradionen lite grann så nu har jag lagt några flaskor Bollinger på kylning och förberett 3 goda Champagnesnacks så att vi får en Champagnemorgon, kan bli hur bra som helst! Lyssna gärna om ni är vakna, jag är på plats kl 06.00 men för att vara med i sändning 06.30-07.00.

Nedan kommer recepten på snacksen 🙂

Bilden är från förra årets julavslutning!

Pinchos med Västerbottensostmajonnäs och lufttorkad skinka
15 baguetteskivor
15 skivor lufttorkad skinka
olivolja

Västerbottensostmajonnäs (räcker till fler men är svår att göra mindre av)
2 äggulor
1 1/2msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 ½ dl olja med neutral smak
60 g Västerbottensost
salt

Lägg ner äggulor, vinäger, dijonsenap och en nypa salt i en matberedare. Starta matberedaren och tillsätt sedan oljan droppvis under mixning till en fin majonnäs. Finriv ner osten och mixa vidare en ca minut.
Stek brödskivorna i rikligt med olivolja till fin färg. Toppa brödskivorna med majonnäsen och coppan.

Gougeres med färskostcreme och forellrom
Petit chouxdeg (blir ca 60 stycken men är svår att göra mindre av)
1 ¼ dl vatten
1 ¼ dl mjölk
110 gram smör
1 tsk strösocker
1 tsk salt
160 g vetemjöl
4 ägg

fyllning (för ca 15 st)
50 g cream cheese
1 tsk vispgrädde
50 g forellrom (el annan valfri rom)

Värm ugnen till 220 C. Koka upp vatten, mjölk, smör, socker och salt i en kastrull. Ta av från värmen, häll ner allt mjöl och blanda kraftigt med en träslev till en homogen deg.
Sätt kastrullen på värmen igen och rör vidare ett par minuter tills det är en fast en fast deg.
Dra av kastrullen från värmen och låt svalna ett par minuter. Tillsätt sedan äggen et och ett under ständig omrörning.
Lägg över smeten i spritspåse och låt vila i kylskåp i minst 1 timme.
Spritsa ut små bollar om ca 2 cm i diameter. Om dom blir toppiga så blöt ett finger i vatten och tryck ner den lilla toppen.
Ugnsbaka gougererna ca 10-15 minuter tills de fått fin färg.
Blanda ihop creme cheesen med grädden. Dela gougererna på mitten och spritsa sedan ostkrämen och rommen på underdelen och lägg på locket.

Lax med råmarinerade grönsaker, soya och koriander
250 g Fröyalax eller Salmalax
flingsalt, soya och koriander

råmarinerade grönsaker
70 g morot
70 g zucchini
70 g fänkål
70 g zucchini
2 msk pressad citronjuice
1 msk olivolja
salt

Finstrimla eller hyvla grönsakerna tunt och marinera dom i citronjuicen, olivoljan och lite salt ca 5 minuter före servering.
Skiva laxen tunt och lägg upp på ett fat eller i små portionskoppar. Strö över lite flingsalt och droppa över lite soya. Lägg på de marinerade grönsakerna och toppa med färska korianderblad.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *