Julklappar, Tv4 och helgens recept!

Nu är det full rulle för de flesta med mycket som ska behöva vara klart inför julen, både på jobb och privat. För er som vill ha julrecept så kommer jag att lägga ut lite här framöver men innan dess ett gott recept inför helgen och jag kan ju förstås inte låta bli att julklappstipsa om mina kokböcker som finns på nätbokhandeln att köpa bl.a. här 🙂

Missa inte heller imorgon lördag kl 07.58 då jag drar igång med lite grön inspiration på Tv4´s Nyhetsmorgon.

Här är mina 2 senaste kokböcker, kanske en julklapp för den matglada 🙂

Här bjuder jag på en härlig helgmeny från min senaste bok Fredagskockens Helgmenyer. Laga hela eller delar av menyn i helgen. Smaklig spis! (foto, Jakob Fridholm)

Kronärtskockscreme med vita bönor, torkad prosciutto, olivolja, krutonger och parmesanost
120 g kokt kronärtskocksbotten
1 äggula
½ dl olivolja
1 tsk pressad citronjuice
salt

3 skivor prosciutto
1 bit surdegsbaguette
100 g kokta vita bönor
40 g parmesanost
finstrimlad bladpersilja
olivolja och flingsalt

Går att förbereda.
Tärna kronärtskockan och lägg ner i en mixer tillsammans med äggula och citronsaften. Starta mixern och tillsätt sedan oljan sakta. Mixa till en slät kräm och smaka av med salt.
Värm ugnen till 150 C. Lägg prosciutton på en plåt med ett bakplåtspapper under och ugnsbaka ca 15 minuter tills det är knaprigt. Ta ut prosciutton och låt den svalna på ett torkpapper. (Förvara i rumstemperatur).
Värm ugnen till 200 C. Skiva 10 supertunna skivor av baguetten och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper under. Ringla över olja och strö på flingsalt. Ugnsbaka ca 3 minuter till fin färg.

Vid servering.
Fördela kronärtskockskrämen i 4 djupa tallrikar. Smula över prosciutto och smula över brödchipsen. Riv över parmesanosten och plocka över bladpersiljan. Lägg på bönorna och ringla över några droppar olivolja.

Stekt torskrygg med buljong av pumpa, zucchini och fänkål samt pumpamajonnäs
4 bitar torskrygg a 170 g
salt och olivolja

pumpapuré (räcker till mer men är svår att göra mindre av)
200 g skalad butternut squashpumpa (ca 300 g med skal)
2 dl vatten

pumpamajonnäs (räcker till mer men är svår att göra mindre av)
100 g pumpapuré
1 äggula
1 dl olja med neutral smak
salt

2 vitlöksklyftor
100 g skalad butternut squashpumpa
80 g zucchini
80 g fänkål
½ dl torrt vitt oekat vin
4 dl god kycklingbuljong
½ dl pressad apelsinjuice
olivolja

till servering
vattenkrasse

Går att förbereda.
Tärna pumpaköttet i ½ cm-bitar och lägg dom i en liten kastrull med 2 dl vatten. Lägg på locket och koka i ca 20 minuter tills de är helt genommjuka. Mixa pumpan med det återstående vattnet till en slät, tjock puré. Om purén är för lös, så låt den sakta sjuda sakta i en kastrull utan lock tills den är riktigt tjock. Låt purén svalna.
Mixa 100 g tjock pumpapuré med en äggula och tillsätt oljan sakta, till en fin majonnäs.
Skala och finhacka vitlök. Tärna pumpa, zucchini och fänkål i ½ cm stora tärningar.

Vid servering.
Värm en stekpanna till högsta temperatur och värm ugnen till 100 C. Salta och stek torsken i olivolja till fin färg. Ugnsbaka den sedan i ca 5 minuter tills kärntemperaturen är 45 C.
Fräs vitlöken och grönsakerna i olivolja i en kastrull på medelhög temperatur ca 1-2 minuter. Häll på vinet och koka upp. Häll på kycklingbuljongen och apelsinjuicen och koka i ca 5 minuter.
Lägg upp grönsakerna och buljongen i 4 djupa tallrikar. Lägg i torsken och servera med pumpamajonnäsen.

Stekta äppelringar med varma havresmulor, kanelglass och honung
2 svenska äpplen
3 msk strösocker

havresmulor
90 g smör
125 g strösocker
80 g vetemjöl
80 g havregryn

kanelglass (smeten görs med fördel dagen före) (räcker till fler)
1 g gelatin
2 kanelstänger
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
120 g äggula
135 g strösocker

till servering
3 msk flytande honung

Krossa kanelstängerna. Koka upp mjölken, grädden och kanelen och dra därefter av från plattan. Vispa äggulor och socker luftigt. Häll ner kanelmjölken över äggvispet och blanda väl. Häll ner alltsammans i en ny kastrull och sjud upp under ständig vispning tills kanelmjölken är 85 C. Dra av kastrullen från värmen, krama ur vattnet från gelatinbladet och vispa ner det. Sila glassmeten och kyl ner.
Kör glassen i en glassmaskin. Om du inte har glassmaskin så ställ in den i en plastform/bunke och rör runt med jämna mellanrum tills glassen är frusen.
Värm ugnen till 200 C. Blanda ingredienserna till havresmulorna. Lägg ut degen i en ugnsfast form och ugnsbaka ca 12 minuter till fin färg.

Vid servering.
Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Kärna ur äpplena och skär de i ½ cm-tjocka skivor och sockra dom. Stek äppelskivorna till fin färg i smör och fördela dom på 4 tallrikar.
Lägg på de nybakta smulorna och glassen. Avsluta med att ringla över honungen.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *