Bästa fiskgrytan med aioli och så en dessert med päron- och saffran!

Hej hopp, här kommer helgens recept.
Det blir en härlig vintrig fiskgryta smaksatt med saffran, apelsin och chili. Till dessert blir det en saffran- och mazarinkaka med päron, lemoncurdgrädde och rostad vit choklad. Vill ni se när jag lagar rätterna så gör jag det i TV4 Nyhetsmorgon imorgon lördag med start kl 07.58 Har ni sovmorgon och ändå vill se så dyker dom upp så småningom på TV Play.
Vill ni dessutom laga er egen curd och toppa fiskgrytan med lite blåmusslor så ligger även de recepten med här nedan.

Njut av helgen!

Snabb fiskgryta smaksatt med apelsin, saffran och chili samt aioli
(För 4 personer)
400 g valfri fiskfilé
1 klyfta vitlök
½ chili
½ rödlök
1 morot (ca 100 g)
1 paprika
1 fänkål
200 g kokt potatis
½ g saffran
1 apelsin
2 dl vitt vin
2 dl fisk – eller kycklingbuljong
olivolja och salt

aioli (räcker till fler men är svår att göra mindre av)
1 klyfta vitlök
1 tsk pressad citronjuice
1 tsk dijonsenap
2 äggulor
¾ dl olivolja
¾ dl olja med neutral smak
salt

till servering;
ett par skivor gott rostat bröd
valfritt om ni vill toppa med lite räkor och blåmusslor

Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och klyfta rödlök och skala och skiva moroten. Dela fänkålen, skär bort roten och skär den i 2 centimeters bitar. Kärna ur och skär paprikan i bitar och skiva potatisen. Fräs vitlöken och chilin tillsammans med grönsakerna ett par minuter med olja och saffran i en vid kastrull på hög temperatur. Häll på vitt vin och buljongen. Finriv ner det yttersta skalet av apelsinen och pressa i juicen. Koka upp och låt det koka sakta ca 5-10 minuter. Tärna fiskfilén i cm stora bitar och lägg ner i grytan, koka sakta ett par minuter och smaka av med salt.

Finhacka vitlöken till aiolin och lägg den i en bunke tillsammans med äggula, citronjuice och en nypa salt. Tillsätt oljan sakta under stunder vispning till en fin och krämig aioli. Smaka av om mer salt behövs.
Känns aiolin för tunn så tillsätt mer olja och känns den aningens för tjock så späd med ett par droppar vatten.

Päron- och saffransmazarinkaka med citroncurdsgrädde och rostad vit choklad
(För 8 personer)
saffransmazarinkaka
300 g mandelmassa
½ g saffran
150 g smör
3 ägg
4 msk vetemjöl
smör och ströbröd till formen

inkokta päron
500 g strösocker
5 dl vatten
2 citronskivor
4 hårda päron

rostad vit choklad
150 g vit choklad

citroncurdsgrädde
2 dl vispgrädde
200 g lemon curd

KAN FÖRBEREDAS:
Börja med de inkokta päronen: Koka upp socker och vatten med en citronskiva. Skala, kärna ur och skär päronen i klyftor. Lägg ner päronen i lagen och sjud dem sakta i ca 10 minuter tills de är mjuka. Låt päronen svalna i lagen.
Värm en ugn till 175°C. Riv ner mandelmassa i en bunke och tillsätt saffran. Tärna och lägg ner smöret. Blanda alltsamman väl och tillsätt äggen ett i taget under ständig omrörning. Sikta ner vetemjölet och blanda väl.
Smöra och bröa en pajform med låg kant, 20 cm i diameter, och häll ner mandelsmeten. Häll bort lagen från päronen och tryck ner klyftorna i mandelsmeten.
Ugnsbaka kakan i ca 20 minuter tills den fått en gyllene färg.
Låt den svalna och plocka därefter ur den från formen.
Hacka den vita chokladen och lägg den på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Rosta chokladen i ca 20 minuter till fin färg. Låt den svalna och smula den.

VID SERVERING:
Värm upp kakan några minuter på 150°C.
Vispa grädden lätt och vänd försiktigt ner citroncurden.
Strö den rostade vita chokladen över kakan och servera med citroncurdsgrädden.

 

Om du vill koka lite blåmusslor;
1 kg blåmusslor
3 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
½ l vitt vin
3 timjankvistar
salt och olja

Skrubba musslorna noga och låt dom ligga i kallt vatten ca 30 minuter. Släng musslor som är öppna om de inte stänger sig när du knackar på dom. Lyft upp musslorna i ett durkslag och låt de rinna av.
Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Värm en kastrull till högsta temperatur.
Häll ner olja, lök, vitlök, timjan och musslor och låt det fräsa i ½ minut. Häll sedan på vin och salt och lägg på ett lock. Koka musslorna ca 3-5 minuter, tills dom öppnar sig. Dra av kastrullen från plattan och lyft upp musslorna. Koka upp buljongen på nytt och sila den sedan.

Lemoncurd
12 äggulor
300 g strösocker
3 citroner
200 g smör

Finnriv det yttersta skalet av citronen och pressa juicen.
Vispa äggulor med hälften av sockret luftigt. Koka upp resten av sockret med citronsaft, citronskal och smör. Häll blandningen över äggvispet. Häll tillbaka i kastrullen och sjud på låg värme under omrörning tills krämen tjocknat. Låt kallna.

 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *