Matmässa, Champagnegästspel, oxfilétartar och röding till helgen!

Hej på er.

Ja nu var det helg igen och denna vecka är det stor matmässa i Stockholm. Jag har varit där nu på fredag förmiddag för att köra en Champagne- och mat i kombinationsprovning. Nu är jag på väg tillsammans med min Kollega Daniel ner till Båsenberga där vi ska preppa ett Champagnegästspel på lördag. På söndag är jag tillbaka på mässan för att på Allt Om Matscenen laga lite gott från min senaste bok. Kom gärna dit och säg hej 🙂

Oavsett det. Här kommer 2 härliga recept till helgens meny!
Trevlig helg, Mattias

FullSizeRender-102

Sotad oxfiletartar med rödkål, svamp, purjolöksaska och lingon
oxfilétartar
200g putsad oxfilé
1 schalottenlök
2 tsk dijonsenap
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
purjolöksaska
2 gröna purjolöksblad om ca 3×10 cm

svamp och rödkål
100 g små champinjoner
100 g ostronskivling
100 g rödkål
olja och salt

lingonvinägrett
2 msk rårörda lingon
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk flytande honung
½ dl olivolja

vid servering
75 g Västerbottensost
flingsalt

Kan förberedas.
Värm ugnen till 250 C. Lägg purjolöksbladen i en ugnsfast form. Ugnsbaka de ca 15-20 minuter tills de är helt torra och genomsvarta.
Skala och finhacka schalottenlöken. Värm en stekpanna till absolut högsta temperatur. Skär köttet i 2 skivor. Lägg ner lite flingsalt i den heta pannan och lägg ner köttskivorna. Stek/sota de i ca 30 sekunder på varje sida.
Ansa svampen och skär den i mindre bitar. Skär rödkålen i bitar om ca 1-2 cm. Blanda lingon, vinäger, honung och olja.

Vid servering
Finhacka köttet. Blanda köttet med senap, olivolja och schalottenlök. Smaka av med salt, svartpeppar och lite purjolöksaska.
Värm en stekpanna till hög temperatur. Stek svamp och kål i olja ca 5 minuter tills de är fint brynta. Smaka av med salt.
Forma 4 fina tartarer. Strö över svampen och kålen. Ringla över lingonvinägretten och smula över osten. Avsluta med att smula över lite purjolöksaska och flingsalt.

Röding med vintergrönsaker i brynt smör- och kaprisvinägrett
4 rödingfiléer med skinn a ca 170 g
salt och olja
150 g morot
150 g palsternacka
150 g vitkål
150 g rödlök
150 g kokta små potatisar
50 g smör
salt

100 g smör
2 msk kapris
1 msk cidervinäger
till servering
dill och flingsalt

Kan förberedas.
Skala och skär morot och palsternacka i cm-stora bitar. Skär vitkålen i 2 cm-stora bitar. Skala och klyfta rödlöken. Dela potatisarna på hälften. Dela rödingarna i 3 bitar vardera.

Vid servering.
Koka upp 3 dl saltat vatten tillsammans med 50 g smör. Lägg ner samtliga grönsaker, lägg på ett lock och koka de al dente i 4-5 minuter. Lyft därefter upp dom.
Lägg 100 g smör i en kastrull. Koka upp och låt det koka kraftigt tills smöret börjar bli lätt brynt och dofta nötigt, tillsätt då kapris och vinäger. Dra av kastrullen från plattan.
Värm en stekpanna till högsta temperatur. Salta rödingen och stek den ca 2 minuter på skinnsidan i olja, vänd den sedan och stek i ytterligare 1 minut.
Lägg grönsakerna i 4 djupa tallrikar. Lägg på rödingen och häll över smörvinägretten. Toppa med små dillkvistar och flingsalt.

2 Comments

  1. Ulrika Bergkvist

    Jag var på din champagneprovning på fredagen tillsammans med min svärdotter, du gjorde vår dag! underbara Bollinger tillsammas med fantastisk mat! Hade aldrig vågat kombinera råbiff med champagne…. Ny favorit för oss båda! Tusen tack för insprationen!

    1. Hej Ulrika, kul! Hoppas att ni har möjlighet att komma på något av mina kommande arrangemang.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *