Fredagens tips från Mix Megapol!

I morse så gästade Mix Megapol med lite italieninspiration inför deras Tjejplan. Det blev en enkel men väldigt smakrik rätt som jag tror kan passa många i helgen. Vad säger ni om oxfilé med kantarellrisotto, knaprig salsiccia och fänkålssallad? Till detta hade jag med mig Tommasi Valpolicella Ripasso. Trevlig helg och hoppas att det smakar!

Oxfilé med kantarellrisotto, knaprig salsiccia och fänkålssallad
4 oxfilémedaljonger a 100 g
2 salsicciakorvar
salt, olivolja och smör

kantarellrisotto
250 g kantareller
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 dl arborio- eller carnaroliris
2 msk olivolja
1 dl torrt vitt vin
6 dl grönsaksbuljong
50 g parmesanost
2 msk smör
salt

½ fänkål
1 msk pressad citronjuice
1 msk olivolja
flingsalt

Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Ansa svampen och skär den i önskade bitar. Stek svampen i olivolja till fin brynt färg.
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs schalottenlök, vitlök och ris i olivolja i en vid kastrull. Häll i vinet och låt det koka i 1 minut. Tillsätt ca 2 ½ dl av buljongen. Koka risotton på låg temperatur och rör om hela tiden. Späd vartefter med den resterande buljongen.
Riv parmesanosten. Tillsätt svampen, en klick smör och parmesanost efter ca 20 minuter när riskornen har ett lätt tuggmotstånd. Smaka av med salt.
Dela under tiden salsicciakorvarna på längden och skrapa ur innanmätet. Stek innanmätet på medelhög temperatur c:a 5 minuter tills det är knaperstekt.Värm upp stekpannan på nytt. Salta, peppra och stek oxfilémedaljongerna i smör och olja på hög temperatur ca 3 minuter på varje sida tills kärntemperaturen är ca 45 C. Lägg dom på en skärbräda och låt de vila c:a 5 minuter (så vilar dom upp till ca 55 C).Skiva fänkålen supertunt och blanda den med olivolja och citron.Lägg upp den krämiga risotton och lägg på oxfilén. Strö över salsicciasmulorna och toppa med fänkålen.
Lägg upp risotton och toppa med den knaperstekta svampen. Ringla över tomatoljan och riv över mer parmesanost om så önskas.

 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *