Tomater i Nyhetsmorgon!

Imorse var det dags att gästa Nyhetsmorgon igen och jag fick välja tema och valde då tomater som har sin bästa tid just nu. Det är ju skördetid och så gott till allt, i alla fall om man har odlat sina egna eller kan få tag i fina svenska tomater. Här kommer lite recept och bilder från morgonen 🙂 Enjoy!

Proffsiga och härliga Jenny Alversjö var programledare denna morgon

Alla ni som odlar tomater vet att man till slut får några tomater som inte kommer att mogna. Pröva då att laga denna fantastiska tomatmarmelad

Tomatflan med färslök och basilika. Gott för sig själv men också med lite skinka eller varför inte en bit grillad fisk.

Tomatbuljong som är gjord av färska röda tomater men blir klar som vatten och kan ätas både som varm och kall. Här med krondillsmarinerade tomater!

Bakade tomater med buffelmozzarella, citrusmarinerad fänkål och krispiga krutonger.

Tomatmarmelad
½ kg gröna (omogna) tomater
2 ½ dl strösocker
1 msk pressad citronjuice
1 dragonkvist

Tärna tomaterna i 1 cm-bitar. Lägg de i en kastrull tillsammans med strösocker, citronjuice och dragon och koka sakta i 1 timme. Kyl ner och förvara i kylen. Servera gärna med gott bröd och goda ostar.

Tomat- och basilikaketchup
½ kg röda plommontomater
½ röd chili
1 dl strösocker
1 dl vitvinsvinäger
3 msk strimlad basilika
1 nypa salt

Tärna tomaterna och kärna ur och finhacka chilin. Lägg tomaterna och chilin i en kastrull tillsammans med socker och vinäger och koka sakta i 1 timme. Mixa tomatkoket tillsammans med basilika och smaka av med salt. Nu ska du ha en lagom tjock ketchup, om den känns för tunn, så koka den vidare sakta i en vid kastrull under ständig omrörning. Kyl ner och förvara i kylen.

Bakade tomater med mozzarella och citronmarinerad fänkål
500 g valfria tomater
olivolja och salt
(någon ört om man önskar)

½ fänkål
1 msk pressad citronjuice
1 msk olivolja
salt

till servering;
2 buffelmozzarellor
basilika, goda krutonger, olivolja och flingsalt

Värm ugnen till 100 C. Dela tomaterna och lägg de i en ugnsfast form med snittytan uppåt. Ringla över lite olivolja (och valfria hackade örter om man önskar). Strö över lite salt och ugnsbaka ca 1 -2 timmar tills tomaterna är halva sin ursprungliga storlek (coctailtomater tar ca 1 timme och större tomater ca 2 timmar). Låt tomaterna svalna.
Skiva fänkålen supertunt och marinera den i citronjuicen och olivoljan tillsammans med lite salt.
Lägg upp tomaterna på ett fat. Riv bitar av mozzarellan och lägg ovanpå. Häll över en god olivolja, strö på lite flingsalt och peppra. Avsluta med att toppa med den marinerade fänkålen, några basilikablad och frasiga krutonger.

Tips.
Baka gärna mer tomater än du behöver och förvara dom i en plastask eller liknande i kylen. Dom har en hållbarhet på ca 2 veckor och är supergoda att slänga ner i en pasta, sallad eller sås.

Klar tomatbuljong med marinerade tomater
1 kg valfria tomater
några basilikablad
en nypa salt och socker
200 g valfria tomater
krondill, flingsalt och olivolja

Mixa tomaterna med basilikan och lite salt och socker. Lägg en kökshanduk eller silduk i en sil över en bunke eller kanna. Lägg därefter ner tomatmixet och ställ i kyl över natten.
Skär ut filéer av tomaterna och blanda med lite flingsalt och krondill.
Häll upp den klara tomatbuljongen och toppa med de marinerade tomaterna och några groppar god olivolja.

Tips.
Koka gärna en god sås eller soppa av det resterande tomatmixet.

Härligt frasigt tomatflarn
200 g smördeg, kavlad
100 g cream cheese
100 g riven västerbottensost
2 färsklökar
400 g coctailtomater

Värm ugnen till 180 C. Lägg smördegen på en ugnsplåt med bakplåtspapper under. Bred ut creme cheesen. Riv över västerbottensosten. Skiva och lägg på färsklöken. Dela och lägg på tomaterna med snittytan uppåt. Ringla över lite olivolja och strö över lite flingsalt. Ugnsbaka ca 20 minuter till smördegen är frasig.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *