Kantareller!

Nu väntar en riktigt smakrik period. Det kommer upp fantastiska svampar och bär i skogen, tomater, zucchini, kålrabbi och fänkål m.m. är färdiga att skörda så det kommer att bli många goda måltider framöver. Jag har själv  tyvärr inte hunnit plocka några kantareller än i år men här kommer i alla fall ett par kantarellrecept.

Toast med gräddglaserade kantareller
300 g kantareller
½ gul lök
1 liten vitlöksklyfta
2 dl vispgrädde
olivolja och smör
salt och svartpeppar

4 skivor vitt surdegsbröd
1 msk finstrimlad gräslök
olivolja och salt

Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek kantarellerna i olivolja, c:a 2 minuter. Tillsätt sedan en klick smör samt lök och vitlök och stek dem ytterligare 3 minuter. Häll på grädden och koka c:a 2 minuter, till simmig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Rengör stekpannan och stek därefter brödskivorna i rikligt med olja till fin färg. Lägg upp dom gräddiga kantarellerna på brödet och toppa med finstrimlad gräslök.

Nedan kommer recept på grillad torsk med kantarellsmör!

Grillad torskrygg, färsklök och färskpotatis med kantarellsmör och körvel
4 bitar torskryggsfilé med skinn
olja och salt
½ gul lök
200 g kantareller
125 g smör
8 små färsklökar
16 små färskpotatisar, kokta

till servering
körvelkvistar, olivolja och flingsalt

Skala och finhacka den gula löken. Ansa kantarellerna. Bryn kantarellerna i 25 g smör, till fin färg. Tillsätt löken och stek vidare i 1 minut. Låt kantarellerna svalna och häll ner dom i en mixer med resterande smör. Mixa i 1 minut och smaka av med salt.
Ansa och dela lökarna. Vänd färsklöken och potatisarna i olja och salt. Pensla torsken med olja och salta den. Grilla torsken 3-4 minuter på medelhög temperatur, tills kärntemperaturen är 43 C. Grilla grönsakerna ca 5 minuter, till fin brynt färg. Lägg upp torsk, potatis och lök på 4 tallrikar. Ringla över lite olivolja, strö på flingsalt och toppa med kantarellsmöret och körveln.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *