Sommarbrunch på Tv4

I söndags gästade jag tv4 igen och med temat sommarbrunch, det blev dock en brunch i miniformat men ett par goda grejer som förhoppningsvis ger mer inspiration. Se recepten nedanför.

Efter sändning samlas alla i produktionsteamet för att äta upp dagens mat!

Superenkla och goda bröd med valnötter och fetaost och ni måste pröva att göra er egen färskost!

Tunt skivad lax med senapsmarinerad sommarvitkål och färsklök

En storfavorit hos mig, sallad med färsklök, sommarkantareller, rökt sidfläsk och pressgurka

En somrig suissevariant på G med hallon, jordgubbar, maränger, kola, lättvispad grädde och som sen toppas med en basilika- och flädersirap!

Färskost smaksatt med persilja, gräslök, dragon (förbereds dagen före)
1 l filmjölk (el yoghurt)
2 msk creme fraiche
1 msk finhackad persilja
1 msk finstrimlad gräslök
1 msk finhackad dragon
salt

Dag 1.
Sätt ner filmjölkspaketet i en stor kastrull och fyll på med vatten så att det minst täcker ca 2/3 av paketet. Koka upp och sjud det sakta i 45 minuter.
Lägg kaffefiltret eller silduken i en sil eller filterhållare. Lyft sedan ur filmjölken och häll ner den i filtret eller silduken. Låt filen stå i kylskåpet över natten och droppa av.
Dag 2.
Blanda upp örterna med den avrunna färskosten och creme fraichen. Smaka av med salt.

Enkla fetaost- och valnötsbröd (förbered gärna degen dagen före)
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk strösocker
50 g osaltat smör, fintärnat
2 dl filmjölk
60 g fetaost
75 g valnötter
½ dl havregryn + lite att strö på

Blanda alla torrvaror ordentligt. Tillsätt smöret och blanda tills smöret är finfördelat. Smula ner osten och lägg ner valnötterna. Tillsätt filmjölken och blanda i ca 3 minuter till en smidig och lätt kladdig deg. Låt degen stå i kylen i minst 1 timme (det allra bästa är att låta den stå över natten). Kavla ut degen tills den är ca 2 cm tjock och skär den till 12 små bröd. Lägg de på en ugnsplåt med bakplåtspapper under. Pensla bröden med vatten och strö på lite havregryn. Värm ugnen till 225 C. Ugnsbaka ca 12 minuter.

Lax med sallad av färsk vitkål, gulbetor och fänkål i söt senapsdressing
400 g rå lax, gärna Salma eller Fröya
400 g gulbetor
300 g färsk vitkål
1 fänkål
1-2 färsklökar
3 msk grovkornig svensk senap
1 msk äppelcidervinäger alt annan vinäger
1 msk flytande honung
1/2 dl olja med neutral smak
salt

till servering,
valfria färska örter och rädisor

Koka betorna ca 40 minuter i saltat vatten tills de är genommjuka. Skölj de i kallt vatten och dra bort skalet. Tärna betorna. Ansa och finstrimla vitkålen, fänkålen och färsklöken.
Vispa samman senap, vinäger och honung. Tillsätt därefter oljan under ständig vispning. Blanda dressingen med grönsakerna och smaka av med salt.
Skiva laxen tunt och lägg upp på ett fat. Toppa med den goda salladen.
Toppa gärna med lite hylade rädisor och färska örter.

Sallad med knaperstekt rökt sidfläsk, brynta kantareller och pressgurka
200 g rökt sidfläsk (i bit)
300 g kantareller
200 g blandade små salladsblad
200 g strimlade valfria sommargrönsaker
3 msk god olivolja
2 msk pressad citronjuice
olivolja, smör och flingsalt

pressgurka
½ gurka
salt

lag
½ dl ättika
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten

Börja med pressgurkan.
Blanda samtliga ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Kyl ner.
Skala gurkan och skiva den. Salta gurkan och lägg den i en sil ca 30 minuter.
Blanda gurkan i den kalla lagen och låt den marinera i minst 1 timme.
Tärna och knaperstek sidfläsket. Lägg det på ett dubbelvikt hushållspapper.
Ansa och stek kantarellerna i olivolja och smör till fin brynt färg. Smaka av med salt. Blanda grönsaker och bladsallad med citronjuicen och olivoljan. Smaka av med flingsalt.
Lägg upp salladen på ett fat och fördela sidfläsket och kantarellerna ovanpå. Häll av gurkan och toppa salladen med den.

Sommarsuisse med jordgubbar, hallon, maränger, kola och lättvispad grädde samt fläder- och basilikasirap
300 g jordgubbar
250 g hallon
1 dl vispgrädde
½ dl karamellisserad kondenserad mjölk
2 dl koncentrerad flädersaft
½ dl finstrimlad basilika

till servering;
maränger

Koka upp flädersaften och låt den koka tills hälften återstår. Kyl ner. Mixa flädersaften med basilikan.
Ansa bären.
Lättvispa grädden och dela jordgubbarna. Varva maränger med grädden och bären. Ringla över sirapen och klicka på kolan.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *