Midsommarrecept!

Snart är det äntligen midsommar och jag hoppas att alla ska få tid för god mat och härligt sällskap! Jag befinner mig just nu nere i Bordeaux för spännande möte, god mat och gott vin men åker snart hem för att hinna laga lite sistaminuten mat till vårt midsommarbord.

Nedan kommer massor av recept bl.a. sillrecept, sommardrink, sparrisrecept, färskpotatissallad och en smarrig dessert. Hoppas att ni hittar något gott att laga! Önskar ni recept på midsommartårta så kolla in min sambos Cecilias recept här!

Recept på sillar nedan

Recept på potatissallad nedan

Recept på sommardrink nedan

Cecilias tårtor i länken ovan

Rabarber- och fläderbål (förberedes dagen före)
5 dl vatten
200 g strösocker
150 g rabarber
15 fläderblommor
2 citronskivor

Till servering
100 g rabarber
3 dl vitt torrt vin (gärna mousserande)
isbitar

Blanda vatten och socker i en kastrull och koka upp. Skär rabarbern i bitar och lägg ner i sockerlagen tillsammans med fläder och citronskivor. Låt saften stå och dra ca 3 timmar, sila saften och kyl sedan.

Vid servering
Skala rabarbern och hyvla ner långa fina rabarberremmar i en kanna. Häll över saft, vin och is och blanda runt.

Fänkålssill
200 g urvattnad sillfilé

Inläggningslag:
½ dl ättikssprit
1 dl socker
1 ½ dl vatten
2 tsk krossade fänkålsfrön
1 tsk rivet apelsinskal
1 lagerblad
½ rödlök
¼ fänkål

Skala och skiva rödlöken tunt. Skär bort roten från fänkålen och skiva den tunt. Koka upp lagen med kryddorna, lägg ner och grönsakerna och kyl därefter ner lagen. Lägg ner sillfiléerna i den kalla lagen och låt stå i ca 3 dygn.
Skiva sillfiléerna i sneda 1 cm-skivor före servering.

Senapssill
200 g urvattnad sill
1 msk flytande honung
1 msk äppelcidervinäger
3 msk svensk senap
1 ½ dl olja med neutral smak
1 msk finhackad dill
salt

Vispa samman honung, vinäger och senap. Tillsätt oljan sakta under ständig vispning och smaka av med salt och dill.
Skiva sillfiléerna i sneda 1 cm-skivor. Blanda därefter ner sillen och låt marinera i minst 1 dygn.

Ugnsbakad grön sparris med västerbottenost
500 g grön sparris
4 vitlöksklyftor
10 timjankvistar
1 msk flingsalt
2 msk olivolja

Till servering
50 g västerbottenost

Värm ugnen till 225C. Skär bort de nedersta cm från sparrisen. Lägg ut ett stort ark aluminiumfolie och lägg sparrisen ovanpå. Blanda sparrisen med vitlöksklyftorna, timjan, flingsalt och olivolja och rulla ihop till ett foliepaket, ugnsbaka i 20 minuter. (sparrisen kan serveras både som kall eller varm).

Vid servering
Hyvla västerbottenosten över sparrisen.
Dragonmarinerade vita sparrisar (förberdes med fördel dagen före)
500-600 g vit AAA sparris
1 ½ liter vatten
1 msk salt
2 tsk strösocker
3 citronskivor

Marinad
2 vitlöksklyftor
½ citron
3 msk olivolja
2 msk hackad dragon

Blanda vatten, salt, socker och citronskivor i en kastrull och koka upp. Skär bort de nedersta cm av sparrisen och skala den noggrant runt om. Lägg ner sparrisen i det kokande vattnet och låt de sjuda sakta i ca 5 minuter. Låt sparrisen svalna i lagen.
Skär sparrisen i 3 cm bitar och trä dem på grillspett. Finhacka vitlöken till marinaden, riv det yttersta skalet av citronen och pressa josen. Blanda vitlök, citron, olja och dragon och låt sedan sparrisen marinera i minst 15 minuter.

Färskpotatissallad (kan förberedas dagen före)
800 g kokt färskpotatis
150 g rädisor
125 g färsklök
1 citron
5 dl creme fraiche
½ tsk salt

Skiva potatisen, dela rädisorna, ansa och skiva färsklöken. Finriv det yttersta skalet av citronen och lägg det i en stor bunke tillsammans med creme fraichen, saltet och grönsakerna och blanda alltsammans väl.

Hallon- och jordgubbsbakelse (bottnar och mandelcreme kan förberedas dagen före)
bottnar
100 g mandelmassa
50 g strösocker
25 g äggvita

mandelcreme
175 g cream cheese
2 cl amaretto
1 msk florsocker

200 g hallon
200 g jordgubbar

Värm ugnen till 200 C. Blanda mandelmassan med sockret, tillsätt äggvitan och rör tills du har en jämn och fin smet. Förbered en ugnsplåt med ett bakplåtspapper. Bred ut eller spritsa 10 stycken ½ cm tjocka cirklar om ca 1 dm i diameter, på plåten.
Ugnsbaka ca 15 minuter tills de fått en krispig yta men fortfarande är lite sega i mitten.
Spritsa eller bred mandelcremen på bottnarna och garnera med bären.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *