Rosévinsmat på Tv4

Idag var det dags för Nyhetsmorgon igen och jag fick välja tema och kände att lite rosévinsmat borde passa bra. Det ska bli varmt i större delen av landet och lite rosévin och härlig men enkel sommarmat på terrassen.
Här kommer recepten!

 


Dagens avsmakare var Jesper Börjesson och Tove Styrke!

Pinchos med kaprisfärskost, rödbeta och sardell
8 baguetteskivor
4 små rödbetor
8 sardeller
olivolja, salt och flingsalt

kaprisfärskost
1 msk kapris
50 g cream cheese

Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten ca 40 minuter. Skölj de i kallt vatten och dra av skalet. Dela sedan rödbetorna på mitten.
Blanda cream cheese med lätthackad kapris.
Stek baguetteskivorna frasiga i olivolja i en het stekpanna.
Bred färskosten på baguetten. Lägg på rödbeta och sardell.

Pinchos med kallrökt lax, dillinkokt äpple, keso och pepparrot
8 baguetteskivor
50 g kallrökt laxfile
50 g keso
salt och pepparrot

inkokt äpple
1 stort äpple

lag
1 ½ dl vatten
2 msk pressad citrojnuice
2 msk strösocker
2 krm dillfrö
1 dillstjälk

Koka upp samtliga ingredienser till inkokta äpplet. Gröp ur små äppelkulor med hjälp av ett kuljärn alt skär äpplet i cm-stora bitar. Lägg ner äpplet i lagen och koka sakta ca 1 minut. Låt sedan äpplet svalna i lagen.
Skär laxen i 8 kuber.
Stek baguetteskivorna frasiga i olivolja i en het stekpanna.
Lägg keson på baguetteskivorna och lägg på laxen. Toppa med äpple och riv på rikligt med pepparrot.

Pinchos med getoströra, råmarinerad polkabeta och oliv
8 baguetteskivor
8 calamataoliver

getoströra
50 g chevre
½ msk creme fraiche
½ vitlöksklyfta
1/6 citron
1 msk finhackad bladpersilja

marinerad polkabeta
1 polkabeta
1 msk pressad citronjuice
1 tsk flytande honung
salt

Finhacka vitlöken och finriv det yttersta skalet av citronen. Mosa getosten med creme fraichen och blanda med citronskalet, vitlöken och persiljan.
Skala och hyvla 8 supertunna skivor av polkabetan. Marinera skivorna i den pressade citronen, honungen och lite salt.
Bred getoströran på baguetten. Krama ur den marinerade polkabetan lite lätt och lägg ovanpå getoströran. Toppa med oliverna.

Lättstekt tonfisk med en ljummen sallad av grön sparris, rostad paprika och mango samt rouille
4 skivor tonfisk a ca 170 g (helst ca 2 cm tjocka)
250 g grön sparris
1 mango
1 rostad paprika
100 g machesallad
4 klyftor lime
olivolja, salt och flingsalt

rouille (räcker till fler men är svår att göra mindre av)
½ röd rostad paprika
2 vitlöksklyftor
½ g saffran
1 äggula
1 tsk pressad citronjuice
1 tsk dijonsenap
1 dl olja med neutral smak
1 dl olivolja
salt och cayennepeppar

Tärna den rostade paprikan och hacka vitlöken. Lägg ner samtliga ingredienser utom oljan i en mixer. Starta mixern och tillsätt olja sakta till en tjock och fin rouille. Smaka av med salt och ett stänk cayennepeppar.
Skär av de 2 nedersta cm från sparrisen. Skala, kärna ur och tärna mangon. Skär den rostade paprikan i bitar om ca 2 cm.
Värm en stekpanna till högsta temperatur. Salta tonfisken och stek den i olivolja ca 1 ½ minut på varje sida tills kärntemperaturen är ca 30 C (dvs ganska rå kärna).
Värm en stekpanna till högsta temperatur. Stek sparrisen i olivolja ca 3 minuter. Tillsätt parikan och mangon och stek vidare i ca 1 minut. Smaka av med salt och blanda ner machesalladen.
Servera tonfisken tillsammans med salladen och rouillen och pressa gärna över lite lime och strö på lite flingsalt.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *