Lite smått men jäkligt gott till helgen!

Ja, då börjar det närma sig helg igen 🙂 Denna vecka laddar jag inte upp en hel meny men en riktigt galet god liten aptitretare som jag kkörde på gästspelet härom helgen! Vad säger ni om att snacksa på en skaldjurskrokett med ramslökscreme och picklad silverlök till fredagsvinet? Jag lovar att det kommer att göra succé. Och ingen panik om ni inte kommer över någon ramslök, det finns en lösning på det i receptet 🙂

Lycka till!

Ramslökscreme, skaldjurskrokett och picklad silverlök till fredagsvinet

Jag har turen att ha ramslök nedanför mitt hus!

skaldjurskrokett
120 g mjölig potatis
35 g västerbottenost
35 g skalade räkor
35 g krabbkött
1 äggula
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl ströbröd
olja till fritering

syrad schalottenlök
1 silverlök
1/2 dl äppelcidervinäger
1/2 dl vatten
1/2 dl strösocker
salt

ramslökscreme (räcker till fler men är svår att göra mindre av)
2 äggulor
2 tsk pressad citronjuice
1 tsk dijonsenap
½ dl finstrimlad ramslök (ca 10 mellansmå blad) (kan ersättas med en hackad vitlöksklyfta och 2 msk finstrimlad gräslök)
1 ½ dl olja med neutral smak
salt

Skala och koka potatisen mjuk i vatten. Häll av vattnet och pressa potatisen. Riv ner västerbottenosten och lägg ner äggulan. Hacka och blanda ner skaldjursköttet. Blanda alltsammans ordentligt och rulla sedan bollar som är ca 2-3 cm i diameter. Lättvispa äggen i en bunke, placera mjölet och ströbrödet på varsin assiett. Panera kroketterna först i mjölet, sedan i ägget och efter det i ströbrödet. Upprepa sedan proceduren i ägget och ströbrödet.
Skala och skiva silverlöken tunt. Koka upp vinäger, vatten, socker med en nypa salt och lägg sedan ner den skivade löken. Koka upp på nytt och låt det sedan svalna. Häll bort lagen från den syrade löken före servering.
Lägg äggulor, citronjuice, dijonsenap och ramslöken i en matberedare. Mixa alltsammans och tillsätt under tiden oljan sakta till en tjock creme. Smaka av med salt.
Värm frityroljan till 170 C. Fritera kroketterna tills de är gyllene och med en knaprig yta. Servera de knapriga kroketterna med cremen och den picklade löken.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *