Cognacsmiddag och recept på en grymt god oxtartar!

Igår hade jag äran att ta fram och servera en buffé som ska matcha Cognac och Cognacsdrinkar. Jag kör ganska många journalistluncher och middagar där jag ska matcha mat med viner men denna gång var det aningens annorlunda att hitta smaker som skulle matcha Cognacens unika smak.
Jag hittade fram ganska snabbt till att Cognacen ofta gillade brynta, nötiga smaker men även när smakerna var lite lätt rökiga och brända toner. En annan sak var att Cognacen verkligen upplevdes mjukare när det kom in lite krämiga konsistenser.

Se min meny nedan samt receptet på den populäraste rätten;
Oxtartar med rostade mandel, syrad lök och västerbottenostmajonnäs samt körvel och purjolöksaska

Grymt kul att få träffa och prata lite med Braastads Cognacs Master Blender, Richard Braastad
och Cognacsboksförfattaren Nathalie Dahlin

 

Meny
Varmrökt laxröra med bränt fänkålsfrö samt råmarinerad fänkål

Chevre chaud med rosmarinstekt fikon

Helbakad rotselleri med krispig ostronskivling och lingonvinägrett

Oxtartar med rostade mandel, syrad lök och västerbottenostmajonnäs samt körvel och purjolöksaska

Rostad palsternackscreme med rökt fläsklägg och picklad morot

Parmaskinka med parmesanost, rökta oliver och kronärtskocka

”Mjölkchokladcheesecake” med rostade hasselnötter, blåbärskompott och kola


Oxtartaren på G, här har jag blandat tartaren och strött över mandel och spritsat på Västerbottensostmajonnäs

Oxtartar med rostad mandel, syrad lök och västerbottenostmajonnäs samt körvel, machesallad och purjolöksaska
500 g oxinnanlår
1 msk pressad citronjuice
2 msk god olivolja, salt och svartpeppar
salt och svartpeppar

syrad lök
1 liten gul lök
½ dl äppelcidervinäger
2 msk vatten
1 msk strösocker
salt

rostad mandel och purjolöksaska
ca 10 cm av det gröna på purjolöken
1/2 dl grovt hackad mandel

västerbottensostmajonnäs (räcker till fler men är svår att göra mindre av)
2 äggulor
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk dijonsenap
1 ½ dl olja med neutral smak
60 g västerbottensost

till servering
körvel och lite machesallad

syrad lök
Skala och halvera löken. Skär löken i fina klyftor. Koka upp vinäger, vatten och strösocker i en liten kastrull. Lägg ner löken, låt det koka upp och dra sedan av kastrullen från plattan. Sila sedan bort lagen från löken före servering.

rostad mandel och purjolöksaska
Värm ugnen till 200 C. Lägg purjolöksbladet i en ugnsfast form. Ugnsbaka de ca 20-30 minuter tills de är helt torra och genomsvarta. Lägg mandeln i en ugnsfast form och ugnsbaka ca 10 minuter tills de har en fin rostad färg.

västerbottensostmajonnäs
Lägg ner äggulor, vinäger och dijonsenap i en matberedare. Starta matberedaren och tillsätt sedan oljan droppvis under mixning till en fin majonnäs. Finriv osten och mixa ner. Smaka av med salt.

tartaren
Finhacka köttet och smaksätt med olivoljan, citronjuicen, salt och peppar. Lägg upp tartaren på 4 tallrikar och toppa med mandeln, smula över lite purjolöksaska. Plocka över löken och toppa med lite västerbottensostmajonnäs. Avsluta med några fina machesalladsblad och lite fina körvelblad.

Här spritsar jag majonnäsen

Helbakad rotselleri med krispig ostronskivling och lingonvinägrett

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *