Helgens mat blir moules frites med örtaioli!

Jag glömmer ibland bort hur gott det är med blåmusslor. Jag vet att det finns många som tycker att det verkar svårt att laga musslor men testa mitt recept så ska ni se att det inte är så svårt och framförallt hur gått det är. Se recept nedan. Och vill ni göra ett enklare recept så behöver ni ju förstås inte göra pommesen och aiolin.

blåmusslor

Min moules frites (2 portioner som varmrätt)
1 kg blåmusslor
2 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
4 dl vitt vin
3 timjankvistar
salt och olja

5 dl musselbuljong
1 ½ dl vispgrädde
75 g smör
150 g morot
150 g palsternacka

örtaioli
2 vitlöksklyftor
2 äggulor
2 tsk pressad citronjuice
2 tsk dijonsenap
1 msk hackad persilja
1 msk hackad dragon
1 ½ dl olja med neutral smak
1 krm salt

pommes frites
400 g stor, fast potatis
frityrolja och salt

Örtaioli
Skala och hacka vitlöken. Mixa samman citronjuices, dijonsenap och äggulor. Tillsätt sedan örter och vitlök och mixa vidare. Tillsätt oljan droppvis under mixning till en fin aioli och smaka av med salt.

Pommes frites
Skala potatisen och skär i cm-tjocka stavar. Värm frityroljan i en kastrull eller fritös till 160 C och fritera ca 5 minuter, tills de har en ljus brynt färg. Lyft upp pommes fritesen och lägg de på ett dubbelvikt hushållspapper tills de har svalnat. Värm då upp oljan igen och upprepa proceduren. Värm upp oljan en sista gång precis före servering och fritera dom då till en brynt och knaprig yta. Lyft ur pommesen och lägg de i en bunke. Vänd runt de i bunken tillsammans med salt och servera direkt.

Moules
Skrubba musslorna noga och låt dom ligga i kallt vatten ca 30 minuter. Släng musslor som är öppna om de inte stänger sig när du knackar på dom. Lyft upp musslorna i ett durkslag och låt de rinna av.
Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Värm en kastrull till högsta temperatur.
Häll ner olja, lök, vitlök, timjan och musslor och låt det fräsa i ½ minut. Häll sedan på vin och salt och lägg på ett lock. Koka musslorna ca 3-5 minuter, tills dom öppnar sig. Dra av kastrullen från plattan och lyft upp musslorna. Koka upp buljongen på nytt och sila den sedan.
Skala och fintärna morot och palsternacka. Koka upp 5 dl musselbuljong tillsammans med grädden och koka i ca 5 minuter. Mixa ner smöret med en mixerstav och tillsätt sedan musslor och rotfrukter. Låt sjuda ett par minuter och lägg sedan upp musslorna i stora djupa tallrikar och häll över såsen. Servera med goda pommes och god örtig aioli.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *