Smarrig blåbärsdessert!

Denna dessert serverade jag på gårdagens jobb. För mig är det här barndomssmaker med blåbär, kardemumma, maräng, kola och mousse. Det är verkligen en söt dessert som kan få vem som helst att piggna till. Nedan kommer receptet på samtliga delar men vill man kan man ju självklart bara göra utvalda delar.
Lycka till!

blåbärsdessert

Sega kardemummamaränger med blåbärskompott och färskostmousse smaksatt med kola samt saltiga mandelflarn.

Receptet avser 8 desserter

Sega kardemummamaränger med blåbärskompott och saltiga mandelflarn
kardemummamaränger
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 msk maizena
1 tsk bakpulver
1 tsk krossade kardemummakärnor
1 krm ättika

blåbärskompott
250 g blåbär (frysta går bra)
200 g pektinsocker
2 tsk finhackad rosmarin

mandelflarn
25 g mandel
25 g smör
25 g vetemjöl
25 g glukos
30 g strösocker
flingsalt

färskostmousse
100 g cream cheese
½ dl strösocker
1 dl vispgrädde
½ dl karamelliserad kondenserad mjölk (kola) (hittar du på bakhyllan i matbutiken)

Värm ugnen till 150 C. Vispa äggvitorna med hälften av sockret tills det går att göra toppar. Blanda resten av sockret med bakpulver, kardemumma och maizena i en bunke. Vispa i det i äggvitan och blanda i ättikan. Vispa tills marängen är blank fast och fin.
Lägg i spritspåse och spritsa som små korgar. (En platta och lite högre runt om) Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt sen marängerna stå kvar i ugnen på eftervärmen ca 2 timmar.

Blanda pektinsockret med blåbär och rosmarin och koka upp. Låt koka ca 5 minuter och låt kompotten därefter svalna.

Värm ugnen till 175 C. Finhacka mandeln och blanda med övriga ingredienser och en nypa flingsalt till en jämn deg. Rulla 8 kulor av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper under. Observera att det måste vara gott mellanrum, då flarnen flyter ut. Ugnsbaka c:a 10 minuter till gyllene färg.

Vispa samman cream cheese och socker i en bunke. Tillsätt lite av grädden och vispa slätt. Tillsätt resten av grädden och vispa tills den är som lättvispad grädde. Tillsätt kolan och vänd ner den med en slickepott i moussen. (Kolan behöver inte vara helt utblandad utan är finare när den är lite ”swirlad”).

Fyll marängerna med kompotten och toppa med moussen och flarnet.
(På min servering ovan så har jag pudrat desserterna med pulveriserade frystorkade blåbär, lite krossad maräng och ängsyra)

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *