När dessertbegäret sätter in en sen kväll!

Efter en lååång inspelningsdag hemma i Min Matstudio satte dessertsuget in och vad är enklare, snabbare, godare och roligare än Cognacsflamberade äpplen med lite kolaglass! Prova mitt enkla recept nedan (observera att göra detta med största försiktighet och har du fläkten nära hällen så rekommenderar jag att du inte bränner av dom, det blir lika gott ändå).

Cognacsflamberade äpplen
2 äpplen
15 g smör
1/2 dl strösocker
3 cl Cognac

till servering;
En god glass

Kärna ur och klyfta äpplena. Värm en stekpanna till hög temperatur och stek äpplena i smöret och sockret ett par minuter. Häll på Cognacen och låt den koka in. (Jag rekommenderar inte att du bränner av om du inte är van eller har en fläkt nära spishällen).

Recept på min vaniljglass om du vill göra din egen;

Vaniljglass (smeten görs med fördel dagen före)
1 g gelatin
½ vaniljstång
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
120 g äggula
135 g strösocker

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken, grädden och vaniljen och dra därefter av från plattan. Vispa äggulor och socker luftigt, häll ner vaniljmjölken över äggvispet och blanda väl. Häll ner alltsammans i en ny kastrull och sjud upp under ständig vispning tills vaniljmjölken är 85 C. Dra av kastrullen från värmen, kram ur vattnet från gelatinbladet och vispa ner det. Sila såsen och kyl ner.
Kör vaniljglassen i en glassmaskin.

Övrigt;
Vaniljen kan ju bytas ut mot massor av goda kryddor så som kanel eller kardemumma men an favorit är att smaka av den med karamelliserad kondenserad mjölk.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *