Annandagen med julmatsrester på Nyhetsmorgon!

Strax innan jul fick jag förfrågan från TV4´s Nyhetsmorgon om jag ville komma och laga något gott och annorlunda på julbordets rester. Jag valde att göra något med julskinka, lax och matjessillsrisotto. Nedan kommer recepten på det som jag lagade och klippet kan du se här.
Visst kan det låta annorlunda med tunnbrödsquesadilla av julskinka, grönkål och västerbottensost eller matjessillsrisotto men det blir riktigt goda smaker. Se vad Jenny Alversjö och Anders Pihlblad tycker.

tv4

Tunnbrödsquesadilla med julskinka, grönkål och ost
2 tunnbröd
några skivor julskinka
ett par blad grönkål
några skivor god ost
olivolja

Lägg ut ett tunnbröd och hyvla på ost. Lägg på lite grönkål och skinka. Hyvla på mer ost och lägg på det resterande tunnbrödet.
Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek quesadillan i olivolja ett par minuter på varje sida till en krispig yta.

Krispig sallad med lax, lime, ingefära och koriander
1 bit gravad, kallrökt eller varmrökt lax a 300 g
ca 200 g krispiga salladsblad
½ fänkål
1 morot
½ rödlök
½ chili
½ msk färsk riven ingefära
2 msk pressad limejuice
2 msk olivolja
1 kruka koriander
flingsalt

Skär laxen i önskad storlek. Hyvla eller skiva fänkål, morot och rödlök tunt.
Kärna ur och finhacka chilin. Blanda chilin med ingefäran, limejuicen och olivoljan till en dressing. Blanda sedan dressingen med salladen och grönsakerna. Servera den fräscha salladen med laxen. Grovhacka och strö över koriandern.

Risotto smaksatt med matjessill, basilika, västerbottensost och bakade tomater
200 g coctailtomater
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
2 matjessillfiléer
50+30 g västerbottensost
2 dl arborio- eller carnaroliris
1 dl torrt vitt vin
Ca 6 dl kycklingbuljong alt vegetarisk buljong
60 g bladspenat (eller grönkål)
½ dl finstrimlad basilika
olivolja, smör och salt

Värm ugnen till 120 C. Halvera tomaterna och lägg de i en ugnsfast form med snittytan uppåt. Ringla över lite olivolja och strö på lite salt. Ugnsbaka tomaterna 1 timme.
Finhacka lök och vitlök. Fintärna matjessillen. Riv västerbottensosten.
Fräs lök, vitlök och ris i olivolja i en vid kastrull. Häll i vinet och hälften av buljongen. Koka risotton sakta och rör om hela tiden. Späd vartefter med den resterande buljongen. Efter c:a 15-20 minuter när riskornen har ett lätt tuggmotstånd så tillsätt matjessillen, en klick smör, basilikan, 50 g av och den rivna osten. Smaka av med salt. Lägg upp risotton i 4 tallrikar. Lägg över de bakade tomaterna, några spenatblad och ringla över lite olivolja. Avsluta med att strö över resterande ost.

 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *