Sill och strömmingsrecept!

julboken2012_021


Foto, David Back

Att i lugn och ro får laga god mat, lägga in sillar och laga julgodis är så härligt. För att få det lugnare närmre jul så påbörja dina inläggningar av sill och strömming redan nu i helgen. Här kommer ett par goda recept på Fänkålsill, Lingon- och enbärsill samt en favorit, Löjromsgravad strömming! Jag kommer att lägga ut fler julrecept här vartefter men du kan hitta fler av mina recept på på Cooked.se

Är det några fler recept som önskas så skriv till mig!
Lycka till med julpysslet!

Fänkålssill (förbereds ett par dagar före)
200 g urvattnad sillfilé

Inläggningslag:
½ dl ättikssprit
1 dl socker
1 ½ dl vatten
2 tsk krossade fänkålsfrön
1 tsk rivet apelsinskal
1 lagerblad
½ rödlök
¼ fänkål

Skala och skiva rödlöken tunt. Skär bort roten från fänkålen och skiva den tunt. Koka upp lagen med kryddorna, lägg ner och grönsakerna och kyl därefter ner lagen. Lägg ner sillfiléerna i den kalla lagen och låt stå i 2-3 dygn.

Lingon- och enbärsill (förbereds ett par dagar före)
200 g urvattnad sillfilé

Inläggningslag:
½ dl ättikssprit
1 dl socker
1 ½ dl vatten
2 tsk krossade enbär
1 krm krossad kryddpeppar
1 lagerblad
2 msk lingon
½ röd lök
1 liten palsternacka

Skala och skiva rödlök och palsternacka tunt. Koka upp lagen med kryddorna, lägg ner grönsakerna och lingonen och kyl därefter ner lagen. Lägg ner sillfiléerna i den kalla lagen och låt stå i 2-3 dygn.

Löjromsströmmig (förbereds dagen före)
300 g dragen strömmingsfilé

gravningslag till strömming
3 1/2 dl vatten
3/4 dl ättika
3/4 msk salt

½ dl majonnäs
2 dl creme fraiche
50 g löjrom

Blanda lagen och lägg ner strömmingen. Låt marinera ca 4 timmar tills strömmingen är genomgravad. Häll därefter bort lagen och låt strömmingen rinna av ordentligt.
Blanda samtliga ingredienser till löjromssåsen och blanda ner strömmingen. Låt strömmingen marinera över natten.

 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *