
Foto, David Back
Att i lugn och ro får laga god mat, lägga in sillar och laga julgodis är så härligt. För att få det lugnare närmre jul så påbörja dina inläggningar av sill och strömming redan nu i helgen. Här kommer ett par goda recept på Fänkålsill, Lingon- och enbärsill samt en favorit, Löjromsgravad strömming! Jag kommer att lägga ut fler julrecept här vartefter men du kan hitta fler av mina recept på på Cooked.se
Är det några fler recept som önskas så skriv till mig!
Lycka till med julpysslet!
Fänkålssill (förbereds ett par dagar före)
200 g urvattnad sillfilé
Inläggningslag:
½ dl ättikssprit
1 dl socker
1 ½ dl vatten
2 tsk krossade fänkålsfrön
1 tsk rivet apelsinskal
1 lagerblad
½ rödlök
¼ fänkål
Skala och skiva rödlöken tunt. Skär bort roten från fänkålen och skiva den tunt. Koka upp lagen med kryddorna, lägg ner och grönsakerna och kyl därefter ner lagen. Lägg ner sillfiléerna i den kalla lagen och låt stå i 2-3 dygn.
Lingon- och enbärsill (förbereds ett par dagar före)
200 g urvattnad sillfilé
Inläggningslag:
½ dl ättikssprit
1 dl socker
1 ½ dl vatten
2 tsk krossade enbär
1 krm krossad kryddpeppar
1 lagerblad
2 msk lingon
½ röd lök
1 liten palsternacka
Skala och skiva rödlök och palsternacka tunt. Koka upp lagen med kryddorna, lägg ner grönsakerna och lingonen och kyl därefter ner lagen. Lägg ner sillfiléerna i den kalla lagen och låt stå i 2-3 dygn.
Löjromsströmmig (förbereds dagen före)
300 g dragen strömmingsfilé
gravningslag till strömming
3 1/2 dl vatten
3/4 dl ättika
3/4 msk salt
½ dl majonnäs
2 dl creme fraiche
50 g löjrom
Blanda lagen och lägg ner strömmingen. Låt marinera ca 4 timmar tills strömmingen är genomgravad. Häll därefter bort lagen och låt strömmingen rinna av ordentligt.
Blanda samtliga ingredienser till löjromssåsen och blanda ner strömmingen. Låt strömmingen marinera över natten.