Kladdkakans dag!

Så gott! och enklare blir det nog inte. Jag pratar förstås denna dag om kladdkaka. Det finns ungefär lika många recept som det finns kockar och många av dom blir bra för det är enkellt att lyckas med en kladdkaka.
Sen tycker jag att man kan lyfta en god kladdkaka genom att pimpa den med goda cremer, mousser, frasiga smulor, kola, nötter, lakrits eller annat gott.
Här kommer en kladdig, mäktig, lyxig, smakrik och framförallt vansinningt god kladdkaka från min senaste bok Fredagskockens Helgmenyer

Vad sägs om lakritschokladkaka med flingsalt, bakade fikon och dulce di lechegrädde
Fotograf, Jakob Fridholm

kladdkaka

Lakritschokladkaka med flingsalt, bakade fikon och dulce di lechegrädde
150+50 g turkisk peppar (godiset)
120 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
25 g kakaopulver
225 g farinsocker
150 g mörk choklad
150 g smör
1 dl vatten
150 g ägg
flingsalt

glasyr
150 g hackad mörk choklad
1 ½ dl vispgrädde
bakade fikon
4 fikon
2 msk flytande honung
dulce di lechegrädde
1 dl vispgrädde
3 msk karameliserad kondenserad mjölk

Går att förbereda.
Krossa eller mixa den turkiska pepparen. Blanda 150 g turkisk peppar med vetemjöl, bakpulver, kakaopulver och farinsocker. Hacka den mörka chokladen och koka upp smöret. Blanda ner chokladen i det varma smöret och blanda sedan ner smörchokladen i mjölblandningen. Blanda därefter ner vattnet och äggen och vispa ut till en jämn smet. Värm ugnen till 200 C. Ugnsbaka i 20 minuter och låt kakan svalna.
Hacka chokladen till glasyren och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och häll ner över chokladen. Vispa slätt och låt den svalna ca 10 minuter. Häll sedan glasyren över kakan.

Vid servering.
Värm ugnen till 200 C. Tvätta och dela fikonen. Lägg de i en ugnsfast form och ringla över honungen. Ugnsbaka i ca 10 minuter.
Lättvispa grädden och vänd ner kolasåsen.
Strö den resterande turkiska pepparen och lite flingsalt över kakan.
Servera kakan med dulce di lechegrädden och fikonen.

 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *