Presidentburgare i TV4!

I morse gästade Nyhetsmorgon på TV4. Jag hade fått förfrågan om jag ville laga något amerikanskt då det skulle pratas om det amerikanska valet. Mitt förslag var då att jag skulle tolka Clinton och Trump genom 2 olika hamburgare. Vill ni se hur det gick och vad det blev?
Nedan kommer också recepten. Prova i veckan eller ladda upp med en skön burgare inför valvakan på tisdag.

IMG_8948

07.58 startade sändningarna

4

Det var en hård och väldigt kvalificerad jury!

tryffel

Världens finaste tryffel, Albatryffel fick rivas ner i Clintons burgare!

Trumburgare är ganska mycket av allt och smakmässigt lite stökig med både lite rökigt, sött, hett, krämigt och även lite flottig… Dock inga mexikanska influenser.

Trumburgare
Hamburgare med barbequesås, senapsmajonnäs, friterade lökringar, bacon, cheddarost samt dirty fries
högrevsburgare
600 g högrevsfärs, gärna fet och grovmald
2 msk dijonsenap
2 msk vatten
salt och svartpeppar

Picklad rödlök
1 rödlök
½ dl rödvinsvinäger
½ dl strösocker
1 dl vatten
salt

Senapsmajonnäs (räcker till fler men är svår att göra mindre av)
2 äggulor
3 msk dijonsenap
2 tsk pressad citronjuice
2 dl olja med neutral smak

Barbecuesås (räcker till fler)
1 vitlöksklyfta
1 stor chipotlechili (torkad, rökt pepparfrukt)
1/2 äpple
olivolja till stekning
1 dl brun farin
1 dl rödvinsvinäger
1 1/2 dl passerade tomater
olja och salt

Friterade lökringar
1 rödlök
½ dl mjöl
1 ägg
1 dl ströbröd
salt och frityrolja

Vid servering:
4 skivor bacon
4 skivor cheddarost
4 hamburgerbröd (recept längre ner)
dirty fries (recept längre ner)

Koka upp vinäger, socker och vatten med en liten nypa salt. Skiva rödlöken och lägg ner den i den kokande lagen och dra av kastrullen. Låt löken svalna.

Lägg ner äggulor, dijonsenap och citronjuice i en matberedare. Starta mixern och tillsätt olja sakta till en tjock majonnäs. Smaka av med salt.

Skala vitlöksklyftan och hacka vitlöken och chipotlechilin fint. Kärna ur och skär äpplet i mindre bitar. Lägg ner chipotle, vitlök och äpple i en kastrull och fräs ett par minuter på medelhög temperatur i lite olivolja. Tillsätt farin, vinäger och passerade tomater och koka ca 10 minuter till såsig konsistens. Häll upp såsen i en matberedare och mixa slätt. Smaka av med salt.

Blanda högrevsfärsen med senap och vatten. Smaka av med salt och svartpeppar. Forma färsen till 4 fina hamburgare.

Skiva löken i halvcentimeter tjocka skivor och plocka isär till ringar. Vispa ägget lätt i en bunke och lägg mjöl och ströbröd på varsin assiett. Panera lökringarna först i mjölet, doppa dem sedan i ägget och sist i ströbrödet. Värm upp frityrolja i en fritös eller i en vid kastrull till 160 C. Fritera lökringarna till fin färg. Lägg de på ett dubbelvikt hushållspapper och salta de därefter.

Knaperstek baconskivorna. Dela och stek bröden på snittytorna till fin rostad färg. Stek hamburgarna i olja på hög temperatur tills de har en fin brynt yta och är medium. Lägg på ostskivorna och montera därefter ihop hamburgarna.

Clintonburgare känns aningens mer sofistikerad och med ganska mycket grönt men framförallt så döljer den något exklusivt. Och såklart är mexikanska influenser välkomna här J

Clintonburgare
Tryffelspäckad kalvfärsburgare med krispig sallad, friterad lök, tomatsalsa och dragoncreme
tryffelspäckad kalvfärsburgare
500 g kalvfärs
4 äggulor
1 1/2 dl vispgrädde
salt och färsk tryffel (kan ersättas med tryffelolja)

Dragonmajonnäs (räcker till fler men är svår att göra mindre av)
2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 msk pressad citronjuice
2 msk finhackad dragon
2 dl olja med neutral smak

Tomatsalsa
1-2 tomater
½ röd chili (välj styrka efter tycke och smak)
1 schalottenlök
1 msk pressad limejuice
2 msk smakrik olivolja
2 msk hackad koriander
flingsalt

Friterade lökringar
1 rödlök
½ dl mjöl
1 ägg
1 dl ströbröd
salt

Vid servering:
4 krispiga salladsblad
4 hamburgerbröd (recept längre ner)

Blanda kalvfärsen med äggulorna och en nypa salt. Tillsätt sedan grädden sakta under ständig omrörning. Smaka av färsen med salt och tryffel.

Lägg ner äggulor, dijonsenap, citronjuice och dragon i en matberedare. Starta mixern och tillsätt olja sakta till en tjock majonnäs. Smaka av med salt.

Fintärna tomaterna och finhacka chilin och schalottenlöken. Blanda samtliga ingredienserna till salsan och smaka av med flingsalt.

Skiva löken i halvcentimeter tjocka skivor och plocka isär till ringar. Vispa ägget lätt i en bunke och lägg mjöl och ströbröd på varsin assiett. Panera lökringarna först i mjölet, doppa dem sedan i ägget och sist i ströbrödet. Värm upp frityrolja i en fritös eller i en vid kastrull till 160 C. Fritera lökringarna i till fin färg. Lägg de på ett dubbelvikt hushållspapper och salta de därefter.

Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek kalvfärsburgarna i olja på hög temperatur tills de har en fin brynt yta och är medium. Låt de sedan vila på en skärbräda ett par minuter. Dela och stek bröden på snittytorna till fin rostad färg. Montera ihop hamburgaren.

Hamburgerbröd (6 stycken)
2 ½ dl mjölk
35 g jäst
6 dl vetemjöl
50 g smör
½ tsk salt
½ tsk strösocker

Till pensling
1 ägg
sesamfrön

Blanda alla ingredienser och arbeta degen i en hushållsmaskin ca 10 minuter. Låt degen Jäsa i bunken till dubbel storlek, ca 30 minuter. Stjälp därefter upp degen och arbeta snabbt ur luften.

Dela degen i 6 delar. Rundriv brödet till bullar och kavla sedan ut det till knappt 1 cm tjocka rundlar. Lägg dem på plåt täckt med bakplåtspapper och låt dem jäsa till dubbel storlek ca 1 timme i rumstemperatur. Pensla bröden med ägget och strö gärna på någon god topping.

Värm ugnen till 225 C. Ställ in bröden i ugnen, spraya dem med vatten och grädda i cirka 10 minuter till fin färg. Ta ut bröden och låt dem svalna på ett galler med en kökshanduk ovanpå.

Dirty fries
600 g fast potatis
neutral olja till fritering

Kryddblandning
1 grönt purjolöksblad om ca 10 cm
1 tsk krossad kummin
1 tsk krossade enbär
½ tsk krossad kryddpeppar
1 tsk finhackad rosmarin
2 tsk krossat flingsalt

Värm ugnen till 250 C. Ugnsrosta purjolöksbladet i ca 20 minuter tills det är helt genombränt. Smula sönder det brända purjolöksbladet och blanda samman med kryddorna och saltet.

Skär fina stavar av potatisen till pommes fritesen och fritera dem i olja på 160°C till fin färg och krispig yta. Blanda de därefter med kryddblandningen.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *