Härliga dagar i Champagne!

IMG_0070

Champagne, smaka på det!
Är det något enskilt vindistrikt som jag jobbar mer med, dricker mer av och gillar lite mer så är det Champagne.
Jag var nere i Champagne torsdag och fredag för spännande möten och smaker och hann med 2 Champagnehusbesök, ett på Taittinger och ett på Bollinger.

Taittinger gör verkligen fantastiska Champagner och Comtes des Champagne är en av mina stora favoriter. Oftast när en Comtes öppnas tycker jag att den är alldeles för ung, just nu tycker jag att 96:orna är som allra bäst men inget man kommer över om man inte är jäkligt rik eller har handlat i rätt tid. Comtes´en vi prövade här var den aktuella 2006, grymt god men hade jag några 06:or så skulle jag vänta i alla fall 5 år till innan jag satte i mig dom.

Taittinger har fantastiska gamla källare som bara dom är värt ett besök i sig.

taittinger

Besök nummer 2 blev hos ännu en stor favorit, Bollinger som jag dessutom jobbar ganska mycket med. Jag har besökt Bollinger tidigare men nu är det några år sedan och att få vandra runt i deras enorma källare och se alla dessa miljontals flaskor är ganska mäktigt. Det härligaste av allt var ändå provningen där vi prövade NV Special Cuvée, NV rosé, 2005 La Grand Année , 2005 La Grand Année Rosé, 2002 RD och för första gången i livet så fick jag pröva fantastiska La Vielles Vignes och detta var årgång 2006, det året producerades endast 3300 flaskor och den flaskan som just vi prövade var flaska nummer 265 av de 3300. Att dricka det, är att få dricka historia och framförallt väldigt gott!

IMG_0033

Bollingers Entré

IMG_8760

Detta var att få dricka historia.
05:an finns för ynka 5750:- på Systembolaget

IMG_0054

Det är lätt att gå vilse i Bollingers enorma källare

IMG_0041

Här växer stora delar av druvorna som blir till Vielles Vignes, detta är gamla stockar som inte drabbades av vinlusen.

IMG_0067

Här tillsammans med Bollingers exportchef Carl-Frederic

IMG_0090

Pinot noir i Ay

IMG_0087

Från vår fantastiska provning

IMG_0071

Vackra nyanser 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *