Pasta och massor av pastarecept!

pasta_009

Pasta, kanske världens mest lagade vardagsrätt. Smakerna går ju att variera i all oändlighet och de flesta pastarätter går väldigt snabbt.
Jag kan tycka att allt från en härlig pasta vongole till en “svensk köttfärssås” är fantastisk oavsett vardag eller helg. När jag lagar köttfärssås så varierar jag nästan alltid den lite beroende på vad jag har för grönsaker och örter m.m. hemma. Jag har dock alltid en ingrediens som lyfter hela rätten och det är honung. Kolla gärna in min Youtubekanal när jag lagar köttfärssås där.

Och har ni aldrig gjort er egen pasta så samla ihop familjen eller några vänner, sätt en deg och dra i gång och kavla tillsammans, det är hur härligt som helst.

Nedan kommer massa med smaskiga recept!

pasta köttfärssås


Pasta med köttfärssås och rikligt med parmesanost fungerar alltid!


Min pastadeg
270 g durumvetemjöl
180 g kärnvetemjöl
3 medelstora ägg
1 dl vatten
1 msk olivolja
salt

Mixa samman samtliga ingredienser i en matberedare till en fast deg. Lägg degen i en bunke och täck med plast eller ett lock och låt den vila i minst 1 timme.


Papardelle med pancetta, brynt svamp, äggula och pepparrot
400 g torkad papardelle
300 g svamp
150 g pancetta
4 msk riven pepparrot
2 msk grovhackad bladpersilja
olivolja, salt och svartpeppar

Ansa svampen och dela den i jämnstora bitar. Tärna pancettan ½ cm-bitar. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek svampen och pancettan i olja ca 3-4 minuter till fin färg.
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Häll av pastan och blanda ner i svampen och pancettan. Smaka av med salt. Servera pastan i djupa tallrikar. Strö över persiljan och grovmalen svartpeppar. Lägg på pepparrot och toppa med äggulan.

Sedani i het tomatsås med kalvfärsbullar och brynt salvia
300 g torkad Sedani
20 salviablad
smör och flingsalt

kalvfärsbullar
500 g kalvfärs
½ dl ströbröd
½ dl mjölk
½ citron
2 vitlöksklyftor
2 msk dijonsenap
2 msk finhackad koriander
2 ägg
salt och svartpeppar
olivolja

het tomatsås
½ gul lök
3 vitlöksklyftor
1 chili (efter önskad styrka)
½ dl vitvinsvinäger
4 dl passerade tomater
olivolja och salt
50 g parmesanost

Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Finriv det yttersta skalet av citronen och pressa josen. Finhacka vitlöken. Blanda samtliga ingredienser till kalvfärsbullarna. Rulla fina små bollar. Värm en stekpanna till medeltemperatur. Stek salviabladen i smör ngr minuter tills de är frasiga. Lyft ur de från pannan och strö på lite flingsalt. Stek därefter kalvfärsbullarna i olivolja till fin färg.
Finhacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Fräs lök, vitlök och chili mjuk i en kastrull tillsammans med olivolja. Häll på vinäger och koka i en minut. Häll på tomaterna och koka sakta i ca 10 minuter. Smaka av med salt. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Häll av pastan och blanda upp med tomatsåsen. Servera pastan med kalvfärsbullarna och brynt salvia. Hyvla över parmesanosten.

Spaghetti med hjärtmusslor, vitlök och jalapeno (4 portioner som varmrätt)
1 kg hjärtmusslor
3 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
½ l vitt vin
3 timjankvistar
salt

400 g torkad spaghetti
6 jalapenos
6 vitlöksklyftor
2 dl musselbuljong
40 g smör
olivolja (salt)

Skrubba musslorna noga och låt dom ligga i kallt vatten ca 30 minuter. Släng musslor som är öppna om de inte stänger sig när du knackar på dom. Lyft upp musslorna i ett durkslag och låt de rinna av.
Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Värm en kastrull till högsta temperatur.
Häll ner olja, lök, vitlök, timjan och musslor och låt det fräsa i ½ minut. Häll sedan på vin och salt och lägg på ett lock. Koka musslorna ca 3-5 minuter, tills dom öppnar sig. Dra av kastrullen från plattan och lyft upp musslorna. Koka upp buljongen på nytt och sila den sedan.
Kärna ur och finhacka jalapenopepparn. Skala och hacka vitlöken. Koka spaghettin enligt anvisningen på förpackningen. Värm en stekpanna eller en stor vid kastrull till hög temperatur. Häll i lite olja och lägg ner jalapeno och vitlök och rör runt. Lägg i spaghetti, musslor och häll på buljong och smör. Koka upp och smaka av med salt.


Tagliatelle med svartkål, trumpetsvamp, blomkål och Gruyereost
300 g färsk tagliatelle
300 g svart trumpetsvamp
4 blad svartkål
200 g blomkål (utan blad och stam)
60 g gruyereost
smörgåskrasse och flingsalt

Ansa svampen. Skär svartkålen i ca 2 cm-stora bitar. Plocka små fina buketter av blomkålen. Riv osten.
Koka upp rejält med saltat vatten. Koka pastan al dente ca 2 minuter och häll av den direkt därefter.
Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Bryn svampen tills den är lätt brynt (känns på doften mer än man kan se på färgen). Lägg ner svartkål och blomkål och stek vidare i ca 2 minuter. Vänd ner tagliatellen och smaka av med flingsalt.
Lägg upp i 6 tallrikar och strö över osten. Klipp över lite krasse.

Köttfärssås och spaghetti
450 g blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g finkrossade tomater
1 msk finhackad rosmarin eller annan valfri ört
2 tsk honung
salt och svartpeppar

400 g torkad spaghetti
salt

till servering;
50 g parmesanost
basilika

Hacka lök och vitlök.Värm en stekpanna till högsta temperatur och bryn köttfärsen till fin färg. Salta och peppra och tillsätt lök och vitlök. Stek i ytterligare 1 minut och häll därefter ner tomaterna, rosmarinen och honungen. Låt köttfärssåsen puttra sakta i minst 15 minuter. Späd vartefter med vatten. Smaka av med salt och peppar före servering.
Koka spaghettin enligt anvisningen på förpackningen.
Servera spaghettin med köttfärssåsen. Plocka över lite basilikablad och riv över parmesanost.

 

 

 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *