En fullspäckad helg!

FullSizeRender-98

Det har varit en fullspäckad helg då jag varit iväg på ett event med Whirlpool, ett 2-dagars gästspel på Hemmakrogen hos Jens Dolk som jag kommer att skriva mer om i veckan samt att jag i lördags morse gästade Nyhetsmorgon i TV4. Där lagade jag en härlig höstmeny från Fredagskockens Helgmenyer! Kolla in recepten längre ner 🙂

Och vill ni kolla in klippet här

FullSizeRender-99FullSizeRender-100FullSizeRender-101

Sotad oxfilétartar med svamp, rödkål, lingon och västerbottensost

FullSizeRender-102

Röding med rotfrukter samt bryntsmör- och kaprisvinägrett

FullSizeRender-103

Hjortronfyllda munkar med kardemummasås

Sotad oxfiletartar med rödkål, svamp, purjolöksaska och lingon

oxfilétartar

200g putsad oxfilé

1 schalottenlök

2 tsk dijonsenap

2 msk olivolja

salt och svartpeppar

purjolöksaska

2 gröna purjolöksblad om ca 3×10 cm

svamp och rödkål

100 g små champinjoner

100 g ostronskivling

100 g rödkål

olja och salt

lingonvinägrett

2 msk rårörda lingon

2 msk äppelcidervinäger

1 tsk flytande honung

½ dl olivolja

vid servering

75 g Västerbottensost

flingsalt

Kan förberedas.

Värm ugnen till 250 C. Lägg purjolöksbladen i en ugnsfast form. Ugnsbaka de ca 15-20 minuter tills de är helt torra och genomsvarta.

Skala och finhacka schalottenlöken. Värm en stekpanna till absolut högsta temperatur. Skär köttet i 2 skivor. Lägg ner lite flingsalt i den heta pannan och lägg ner köttskivorna. Stek/sota de i ca 30 sekunder på varje sida.

Ansa svampen och skär den i mindre bitar. Skär rödkålen i bitar om ca 1-2 cm. Blanda lingon, vinäger, honung och olja.

Vid servering

Finhacka köttet. Blanda köttet med senap, olivolja och schalottenlök. Smaka av med salt, svartpeppar och lite purjolöksaska.

Värm en stekpanna till hög temperatur. Stek svamp och kål i olja ca 5 minuter tills de är fint brynta. Smaka av med salt.

Forma 4 fina tartarer. Strö över svampen och kålen. Ringla över lingonvinägretten och smula över osten. Avsluta med att smula över lite purjolöksaska och flingsalt.

Röding med vintergrönsaker i brynt smör- och kaprisvinägrett

4 rödingfiléer med skinn a ca 170 g

salt och olja

150 g morot

150 g palsternacka

150 g vitkål

150 g rödlök

150 g kokta små potatisar

50 g smör

salt

100 g smör

2 msk kapris

1 msk cidervinäger

till servering

dill och flingsalt

Kan förberedas.

Skala och skär morot och palsternacka i cm-stora bitar. Skär vitkålen i 2 cm-stora bitar. Skala och klyfta rödlöken. Dela potatisarna på hälften. Dela rödingarna i 3 bitar vardera.

Vid servering.

Koka upp 3 dl saltat vatten tillsammans med 50 g smör. Lägg ner samtliga grönsaker, lägg på ett lock och koka de al dente i 4-5 minuter. Lyft därefter upp dom.

Lägg 100 g smör i en kastrull. Koka upp och låt det koka kraftigt tills smöret börjar bli lätt brynt och dofta nötigt, tillsätt då kapris och vinäger. Dra av kastrullen från plattan.

Värm en stekpanna till högsta temperatur. Salta rödingen och stek den ca 2 minuter på skinnsidan i olja, vänd den sedan och stek i ytterligare 1 minut.

Lägg grönsakerna i 4 djupa tallrikar. Lägg på rödingen och häll över smörvinägretten. Toppa med små dillkvistar och flingsalt.

Hjortronmunk med vaniljsås

munkar (10 st)

25 g jäst

75 g saltat smör

1 dl mjölk

30 g strösocker

285 g vetemjöl

1 ägg

olja till fritering

1 dl strösocker

vaniljsås (görs med fördel dagen före)

¼ vaniljstång

2 dl mjölk

½ dl grädde

60 g socker

3 äggulor

till servering

200 g rårörda hjortron

Går att förbereda.

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, dra av från plattan och tillsätt mjölken. Häll ner smör-mjölken över jästen och rör runt. Tillsätt socker och mjöl och blanda till en slät deg. Arbeta till sist in ägget i degen. Fördela degen i 10 bitar och rulla dem till bollar. Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper på, och jäs till dubbel storlek. (Om du önskar att göra dom dagen före så låt de kalljäsa i kylen).

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna. Lägg vaniljfrö och stång i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Koka upp och låt det stå och dra i 5 minuter. Vispa under tiden socker och äggulorna poröst. Häll ner vaniljmjölken i äggblandningen och vispa runt. Häll sedan tillbaks alltsammans i en kastrull och värm försiktigt upp under ständig vispning till 85 C. Kyl ner.

Vid servering.

Värm frityroljan till 160 C. Fritera munkarna, c:a 3 minuter på varje sida till fin färg. Ta upp munkarna och lägg dem på ett dubbelvikt hushållspapper så att dem får rinna av i 5 minuter. Rulla dem sedan i sockret, skär ett snitt ovanpå munkarna och fyll med dem rårörda hjortron. Servera med vaniljsåsen.

2 Comments

  1. Eva Karlsson

    Hej. Kardemummasås lät så gott. Men kan inte se någon kardemumma i receptet. Står ju bara vaniljsås .
    Mvh Eva

    1. mattiaslarsson

      Hej Eva, ibland går det lite för snabbt 🙂
      Jag använder mig av samma recept som vaniljsåsen men byter ut vaniljen mot mortlade kardemummakärnor (ca 2 tsk), dvs att kardemummakärnorna får koka upp tillsammans med gräddmjölken. Om Man önskar så kan man efter såsen svalnat, sila bort kardemummakärnorna.
      Lycka till, Mattias

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *