Söndagsrecept och boklycka!!!

FullSizeRender-97

Är ni sugna på något riktigt gott till söndagsmiddag? Nedan kommer ett superhärligt recept på en lyxig tonfisk med ingefära- och basilikasmörad buljong från min senaste bok Fredagskockens Helgmenyer. Och Apropå nya boken så ficka jag precis glädjande siffror från bokförlaget som talade om att Grilla! som gavs ut förra våren redan har sålts i över 15000 exemplar, vilket känns superbra och 5000 fler än vad förlaget och jag räknat med 🙂

Fredagskockens Helgmenyer som gavs ut i våras har redan sålt över 5000 ex och fått finfina recensioner samt legat bra till på kokbokstoppslistorna. Nu håller jag tummarna att denna ska toppa Grilla!

FullSizeRender-95

Min senaste bok, Fredagskockens Helgmenyerkan bl.a. beställas här

FullSizeRender-96

Grilla! släpptes förra våren och kan fortfarande beställas bl.a. här För grilla bör man göra året runt 🙂

fredagskockens helgmenyer

Senaste boken på en stark andra plats hos Åhléns känns fantastiskt!

Nu till söndagsmiddagen. Här är ett recept som jag tycker att ni ska prova!

Grillad tonfisk med grönsaker och räkor ingefära- basilikasmörad buljong

4 skivor tonfisk a 150 g

150 g skalade räkor

100 g brysselkål

150 g morot

100 g sugarsnaps (går att ersätta med sockerärtor)

100 g haricotes vertes

basilika

ingefära och basilikasmör

75 g smör

1 msk riven ingefära

1 dl strimlad basilika

buljong

1 vitlöksklyfta

1 gul lök

1 dl vitt vin

4 dl god kycklingbuljong (går att ersätta med grönsak- eller fiskbuljong)

Går att förbereda.

Ansa och dela brysselkålen på hälften. Skala och skär morötterna i bitar om ca 1×2 cm. Dela haricotes vertesen på längden. Dela sockerärtorna på mitten.

Mixa samman ingredienserna till ingefära- och basilikasmöret.

Finhacka vitlöken och löken. Fräs det i olivolja i en kastrull på låg temperatur ett par minuter. Häll på vinet och koka i ca 3 minuter. Häll därefter på buljongen och låt det koka ca 5 minuter.

Vid servering.

Värm en stek- eller grillpanna till högsta temperatur. Pensla tonfisken med olivolja och salta den. Grilla den ca 2 minuter på varje sida tills kärntemperaturen är ca 30 C.

Koka under tiden upp saltat vatten till grönsakerna. Lägg ner moroten och brysselkålen och koka i ca 2 minuter. Lägg därefter ner haricote vertesen och sugarsnapsen och fortsätt koka i ca 2 minuter. Lyft ur grönsakerna.

Koka upp buljongen och mixa ner smöret.

Fördela grönsakerna i 4 djupa tallrikar. Lägg på tonfisken och räkorna. Häll över den gröna buljongen och plocka över lite färsk basilika.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *