Kräftskiva! Och recept på kantarelltoast och prästostpaj.

kräftor

Alltså hur härligt är det inte med kräftskivor och allra härligast när det är ute i skärgården. I lördags så  tog båten hemifrån Rådmansö ner till Yxlan där våra vänner har ett fantastiskt ställe med utsikt över Furusund och dom gigantiska kryssningsbåtarna som passerar alldeles nära inpå bryggan.

Ska ni arrangera en skiva så kommer här ett grymt recept på bästa kräftskiveförrätten och en god fänkålskryddad prästostpaj som är fantastisk till kräftorna.

FullSizeRender-92

Förberedelser ute på Yxlan

FullSizeRender-91

Dukat och klart för förrätt

FullSizeRender-90

Så lyxigt att kunna ta båten till festen. Vid den översta inringade punkten så har jag mitt hem och matstudio och vid den inringade båten var vi på skiva.

Perfekta recept till kräftskivan (bästa förrätten innan kräftorna) alt Bästa tillbehöret (pajen)

Gräddglaserade trattkantareller med stekt äpple och smulad chevre

300 g trattkantareller

½ gul lök

1 liten vitlöksklyfta

2 dl vispgrädde

olivolja, smör, salt och svartpeppar

1 äpple

1 msk finstrimlad bladpersilja

4 skivor vitt surdegsbröd

50 g chevre

olivolja och salt

Ansa kantarellerna. Finhacka lök och vitlök. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek kantarellerna i olja tills den har fått fin brynt färg, lägg då ner smör, lök och vitlök och stek i ytterligare ca 2 minuter.

Häll på grädden och koka c:a 2 minuter, till simmig konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Kärna ur äpplet och skär det i 8 klyftor. Stek äppelklyftorna i olja ca 3 minuter till fin brynt färg. Vänd runt äppelklyftorna i persiljan och smaka av med salt. Rengör stekpannan och stek därefter brödskivorna i rikligt med olja till fin färg.

Lägg upp dom gräddiga kantarellerna på brödet och toppa med äpplena. Smula över chevren.

 

Fänkålskryddad prästostpaj (receptet avser 8 personer)

Pajform med låg kant om ca 20 cm i diameter

pajdeg

150 g smör

3 dl vetemjöl

2 små ägg

salt

äggstanning

3 ägg

3 dl mjölk

2 tsk krossat fänkålsfrö

salt

200 g prästost

Värm ugnen till 150 C. Smält smöret, blanda det med mjöl och salt i en bunke. Tillsätt sedan äggen och knåda ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform så att degen hänger lite över kanten. Ställ pajformen i kylen eller frysen, ca 30 minuter. Vispa äggen till stanningen och blanda därefter ner mjölk och fänkålsfrö. Smaka av äggstanningen med salt. Riv osten och lägg ner den i pajformen. Häll över stanningen och ugnsbaka ca 30 minuter tills pajen ”stannat”. Pajen är god att servera både som varm eller kall.

Vill ni ha recept på en god dessert så klicka på länken för att testa en supergod brulé som min kära Homemade Stockholm brukar bjuda på?

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *