Sillrecept till midsommar

Sill den heligaste rätten som vi äter vid alla våra högtider. Sill är något som jag faktiskt aldrig tröttnar på. I helgen lade jag in mina sillar inför för midsommar men. Jag vet många som inte hunnit med det än men än är det inte försent.

Här kommer 2 recept som jag gjorde för en julbok tillsammans med Mat och Vänner för några år sedan. Fotograf är David Back.

julboken2012_021

Fänkålssill

200 g urvattnad sillfilé

Inläggningslag:

½ dl ättikssprit

1 dl socker

1 ½ dl vatten

2 tsk krossade fänkålsfrön

1 tsk rivet apelsinskal

1 lagerblad

½ rödlök

¼ fänkål

Skala och skiva rödlöken tunt. Skär bort roten från fänkålen och skiva den tunt. Koka upp lagen med kryddorna, lägg ner och grönsakerna och kyl därefter ner lagen. Lägg ner sillfiléerna i den kalla lagen och låt stå i ca 3 dygn.

Skiva sillfiléerna i sneda 1 cm-skivor före servering.

 

 

Senapssill

200 g urvattnad sill

1 msk flytande honung

1 msk äppelcidervinäger

3 msk svensk senap

1 ½ dl olja med neutral smak

1 msk finhackad dill

salt

 

Vispa samman honung, vinäger och senap. Tillsätt oljan sakta under ständig vispning och smaka av med salt och dill.

Skiva sillfiléerna i sneda 1 cm-skivor. Blanda därefter ner sillen och låt marinera i minst 1 dygn.

 

 

Lingon- och enbärsill

200 g urvattnad sillfilé

Inläggningslag:

½ dl ättikssprit

1 dl socker

1 ½ dl vatten

2 tsk krossade enbär

1 krm krossad kryddpeppar

1 lagerblad

2 msk lingon

½ röd lök

1 liten palsternacka

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *