Recept på sparris, rabarber och nässlor

Det finns väl inget vårigare än sparris, rabarber och nässlor.

Jag älskar den här skira och goda årstiden och för mig matmässigt så är nässlorna det första vårtecknet. Idag bjuder jag på recept på nässelsoppa och 2 fina sparrisrecept. bästa rabarberreceptet hittar du längre ner i i bloggen 🙂

FullSizeRender 2

Nyskördad grön sparris!

FullSizeRender 3

Ogräs eller delikatess. Enligt mig en delikatess men växer som ogräs!

Recept

Nässelsoppa med rökt laxröra och äggula

Nässelsoppa

150 g rensade nässlor

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

1/6 fänkål

1 ½ dl torrt vitt vin av sauvignon blanc

2 cl pernod

2 dl kycklingbuljong

1 ½ dl mjölk

1 ½ dl vispgrädde

1 msk hackad körvel

olivolja och salt

150 g varmrökt lax

1 schalottenlök

1 msk finhackad dill

4 äggulor

Koka upp saltat vatten och koka nässlorna i en minut. Kyl sedan ner dem snabbt i kallt vatten.

Skala och skiva schalottenlök och vitlök. Skär fänkålen i mindre bitar. Fräs lök, vitlök och fänkål mjuk på medeltemperatur i en kastrull med olivolja. Häll på vinet och koka i 3 minuter. Häll sedan ner buljong, mjölk och grädde och låt det koka tills ca 6 dl återstår. Mixa soppan slät i en mixer tillsammans med nässlor och körvel, smaka av med salt.

Finhacka schalottenlöken och blanda den med laxen och dillen.

Häll upp soppan i 4 djupa tallrikar och lägg ner laxröran. Toppa med äggulorna.

Citronmarinerad vit sparris med grillat rosmarinbröd, hemlagad ruccolafärskost och kallrökt tvärnöskinka

4 vit AAA sparris (ca 400 g)

1 liter vatten

1 msk salt

1 tsk strösocker

3 citronskivor

½ citron

2 msk olivolja

1 tsk dijonsenap

Ruccolafärskost (förbereds dagen innan)

1 liter filmjölk

50 g ruccola

1 vitlöksklyfta

2 msk creme fraiche

salt

1 kaffefilter eller silduk

4 skivor baguette eller ciabatta

1 tsk finhackad rosmarin

2 tsk olivolja

16 skivor kallrökt tvärnöskinka

Ruccolafärskost

Dag 1,

Sätt ner filmjölkspaketet i en stor kastrull och fyll på med vatten så att det täcker ca 2/3 av paketet. Koka upp och sjud det sakta i 45 minuter.

Lägg kaffefiltret eller silduken i en sil eller filterhållare. Lyft sedan ur filmjölken och häll ner den i filtret eller silduken. Låt filen stå i kylskåpet över natten och droppa av.

Dag 2,

Finhacka vitlök och ruccola och blanda upp med den avrunna färskosten och creme fraiche. Smaka av med salt.

Skala sparrisen noggrant och skär bort den nedersta cm. Koka upp vatten, salt och socker. Lägg ner sparrisen och koka sakta ca 5 minuter tills den är mjuk med ett lätt tuggmotstånd. Kyl ner sparrisen och blanda marinaden.

Finriv det yttersta skalet och pressa saften av citronen. Vispa samman citron, olivolja och dijonsenap och marinera sparrisen.

Finhacka rosmarin och blanda med olivolja. Grilla brödet på hög temperatur till fin färg och pensla det sedan med rosmarinoljan och strö på flingsalt. Lägg upp skinkskivorna på en tallrik med den marinerade vita sparrisen och servera brödet med färskosten.

Kokt grön Gotlandssparris med, krutonger, söt senapsdressing, pocherat ägg och örter

½ liter vatten

1 tsk salt

400 g sparris

1 skiva formfranska

2 tsk olivolja

1 msk skånsk senap

1 msk citronjuice

2 msk honung

1 dl rapsolja

salt

4 ägg

1 tsk ättika

1 krm salt

1 dillkvist

20 ärtskott

Skär formfranskan i mindre bitar och stek brödet sedan i olivolja på medeltemperatur till fin färg. Läggkrutongerna sedan på ett dubbelvikt hushållspapper så att dem får rinna av.

Vispa samman senap, citronjuice, honung, rapsolja och salt.

Skala sparrisen och koka upp vattnet. Lägg ner sparrisen och koka den mjuk men med ett litet tuggmotstånd.

Koka upp 1 liter vatten med ättika och salt i en vid kastrull eller traktörpanna och sänk temperatur så att det småbubblar. Knäck ner äggen 1 och 1 i det sjudande vattnet. Sjud dem ca 3 minuter tills vitan ”stannat” och gulan fortfarande är krämig.

Lägg upp sparrisen på 4 tallrikar, strö över, krutongerna och ringla runt senapsdressingen. Lägg på äggen och plocka över små dillvippor och ärtskott.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *